Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Torra exigeix explicacions a l’Estat per retirar milers de milions d’euros dels bancs catalans l’endemà de l’1-O

Van intentar forçar el desastre econòmic que feia anys que usaven com a argument contra la independència de Catalunya i van coaccionar les entitats perquè canviessin de seu social

|

- Publicitat -

L’Estat va retirar milers de milions d’euros de dipòsits dels bancs catalans l’endemà de l’1-O, segons va avançar en exclusiva el diari ARA. Administracions i empreses públiques espanyoles van castigar Catalunya després de la jornada del referèndum buidant massivament els seus comptes a CaixaBank i el Banc Sabadell. Es tracta d’una importantíssima fuga de capitals orquestrada des de la política espanyola en la setmana més complicada de la història de les entitats i que va concloure amb el trasllat de les seves seus socials fora de Catalunya.

Cap dels dos bancs catalans ha volgut donar la xifra de diners públics que l’Estat va retirar com a resposta al referèndum, però -segons ha pogut saber l’ARA- es tracta  d’una fuga de magnituds molt importants: “Entre Renfe, Adif, Ports de l’Estat, RTVE i d’altres van treure 2.000 milions d’euros del Sabadell en un sol dia”, ha confirmat un empresari al diari català. I un altre els ha dit que “les agències estatals van ser les primeres a retirar els diners, i això va provocar un efecte bola de neu”. A més, un important executiu de la banca afegeix que “fins a un terç del total de dipòsits que surten aquells dies són diners d’administracions públiques i empreses controlades per l’Estat”, aclarint com el mateix Gobierno va ser el responsable d’encetar el període en què altres empreses catalanes van decidir canviar de seu social.

Publicitat

Explica el diari ARA que -en preguntar per la raó de l’operació- Jaume Guardiola, conseller delegat del Sabadell, va ser informat que es feia sota “ordres polítiques” de la Moncloa i aquesta va durar uns quants dies. Quan un altre executiu bancari va demanar explicacions a l’aleshores ministre d’Economia, Luis de Guindos, ell li hauria dit “heu canviat la seu? Doncs no patiu” i, al cap de poques hores, una important administració va tornar a ingressar els diners que havia retirat.

Et pot interessar  El talp de la Guàrdia Civil als Mossos per l’1-O, detingut per blanqueig de capitals

Pel que fa a la incògnita sobre per què l’Estat va decidir castigar dos bancs que mai s’han mostrat favorables al procés, un executiu de l’Íbex-35 diu al diari ‘ARA’ que “a Madrid van pensar: ‘Dos milions de persones han anat a votar en un dia de pluja, amb hòsties i tot, ha de passar alguna cosa'”. I van intentar forçar el desastre econòmic que feia anys que usaven com a argument contra la independència de Catalunya. Tot plegat, un entramat polític que podia haver estat molt més greu per a l’economia dels catalans si els dos bancs no haguessin cedit a les pressions del Gobierno per fer el canvi de seu. Després d’això, la immensa majoria dels fons que s’havien retirat van tornar.

Davant la gravetat d’aquestes informacions, el president del Govern, Quim Torra, ha anunciat que la Generalitat exigirà a l’Estat “totes les explicacions i investigacions que calguin” per “depurar-ne les responsabilitats”. En aquest sentit, titlla els fets d’un “altre escàndol gravíssim” que demostra com l’Estat “va utilitzar tots els mitjans al seu abast per a abatre una causa justa, pacífica i democràtica”, també la desestabilització de l’economia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut