Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

ERC presenta una iniciativa al Congreso per desmilitaritzar els fons dels pressupostos per a investigació

Els republicans volen que es prohibeixi explícitament que el Ministeri de Ciència destini diners a programes d’armament

Agències 14/05/2021

ERC ha registrat aquest dimarts una proposició no de llei per a la desmilitarització de la inversió de l’Estat en I+D+I i el retorn dels crèdits per a la investigació militar. La iniciativa, que es debatrà a la comissió de Ciència, vol que totes les partides pressupostàries per a investigació, tecnologia i innovació es destinin únicament a finalitats civils i que es “prohibeixi expressament” mitjançant una nova llei que el Ministeri de Ciència financi qualsevol dels Programes Especials d’Armament així com programes d’investigació creuats amb el Ministeri de Defensa.

ERC també vol que el govern espanyol enviï al Congrés dels Diputats en un termini de tres mesos un informe detallat sobre els crèdits d’I+D+I en l’àmbit de la seguretat i la defensa, i demana que es retornin tots els crèdits de l’àmbit de l’I+D+I militar.

Segons els republicans, des de 1998 l govern espanyol va impulsar una estratègia per potenciar la indústria de defensa mitjançant els Programes Especials d’Armament que es finançaven amb un esquema complex mitjançant convenis a tres bandes entre els ministeris d’Indústria, Defensa i empreses militars.

El govern espanyol avançava els diners a través de crèdits amb interès zero a retornar en 20 anys en concepte d’I+D+I durant la fase de producció, i quan acabava aquesta fase el Ministeri de Defensa feia la compra de l’armament.

Entre 1998 i 2016 el Ministeri d’Industria va facilitar crèdits per valor de 17.487 milions d’euros a 24 projectes. En aquest mateix període la despesa militar de l’Estat va arribar a 36.539 milions d’euros, fet que va generar un deute estatal amb les indústries militars.

A partir del 2008 l’estat va reprogramar els lliuraments i els pagaments a càrrec d’exercicis futurs amb l’horitzó de l’any 2030.