Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

2014 – 2023: les diverses vegades que els presidents catalans han fet d’amfitrions

|

- Publicitat -

La participació del President Pere Aragonès com a amfitrió a la cimera hispano-francesa que se celebrarà a Barcelona del proper 19 de gener està marcant l’actualitat política d’aquests dies. Diverses declaracions i opinions al respecte estan omplint les pàgines dels diaris. Mentre que Laura Borràs ho ha considerat “una invitació enverinada”, Marta Vilalta ha considerat la seva participació en l’esdeveniment com “un acte responsable” i ha dit que “seria oportú i positiu que ho aprofités per fer les reivindicacions vigents”.

Més enllà de la polèmica actual, en els darrers anys, tot i l’efervescència del procés independentista, les trobades institucionals entre els diversos presidents catalans i els mandataris espanyols de torn han estat habituals per part de tots titulars de la Generalitat

Publicitat

El febrer de 2014, pocs mesos abans de la convocatòria de la consulta del 9N, Artur Mas va ser present al sopar de benvinguda del MWC, acompanyat de l’alcalde de Barcelona d’aleshores, Xavier Trias. Entre els altres assistents hi havia l’aleshores princep Felip i el ministre d’Indústria José Manuel Soria. El president Mas va aprofitar per reivindicar Catalunya com “una antiga nació europea” que “tot i ser un país petit territorialment i demogràfica, ha aconseguit mantenir la seva identitat cultural, la seva llengua i les seves institucions d’autogovern”.

El seu successor en el càrrec, el president Puigdemont, tampoc deixaria escapar aquest aparador en ple 2017, a pocs mesos vista de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. En aquella ocasió, la delegació catalana també va ser formada pel vicepresident Oriol Junqueras i per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Per part espanyola hi havia el rei Felip VI, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d’Indústria Álvaro Nadal.

El Mobile també va ser l’escenari on el president Quim Torra es va trobar amb el monarca i amb el president espanyol Pedro Sánchez. Es va fer famosa la mirada desafiant que va dedicar el rei espanyol al president català. Torra també va coincidir amb el rei espanyol i el president Pedro Sánchez a la inauguració dels Jocs Olímpics del Mediterrani, on va lliurar a Felip VI un llibre de Jordi Borràs i un informe del Síndic de Greuges sobre els abusos comesos durant el referèndum de l’1-O.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE reitera a Espanya que obligar un eurodiputat a jurar la Constitució "contravé" la legislació europea

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut