Dimecres, 21 d'octubre de 2020 - Edició 818
La República

S’estrena a Vic el documental ‘De matinada’ sobre “la guerra bruta” de l’operació Judes

Fa un any de la detenció de nou CDRs, set dels quals van ser traslladats a Madrid acusats de terrorisme

Redacció
Redacció 26/09/2020
Pla general de l'acte d'homenatge als detinguts durant l'operació Judes. Imatge del 26 de setembre del 2020. (Horitzontal)

La matinada del 23 de setembre de l’any passat, tot just fa un any, 500 agents de la Guàrdia Civil van fer deu registres a set localitats catalanes, i van acabar detenint nou persones, set de les quals les van portar a Madrid acusades de terrorisme. Un any després, aquest dissabte, a Vic, s’ha estrenat el documental ‘De matinada’ que narra, en poc més de 50 minuts, la “guerra bruta” d’aquella operació policial, anomenada Judes. El film recull la veu dels protagonistes, familiars i advocats, i posa sobre la taula les irregularitats de l’operació. “És un homenatge a totes les víctimes de la repressió”, han assegurat a l’ACN els organitzadors de l’acte.

“Aquell dia, la meva vida va canviar del tot. Quan entres a la presó, res torna a ser igual”. En Txevi Buigas, veí de Folgueroles, és un dels CDRs detinguts el 23 de setembre en el marc de l’operació Judes. Un anys després, continua emocionant-se recordant aquells moments i tota ràbia continguda. Ara, un documental, titulat ‘De matinada’, repassa aquell capítol, amb testimonis dels protagonistes i dels seus familiars.

 

Segons els impulsors del projecte, es tracta d’un film “que posa sobre la taula la maquinària repressiva de l’Estat davant l’independentisme i qualsevol forma de dissidència”.

 

Encara pendents

 

La Fiscalia va acusar-los de voler fabricar explosius, per no va aportar proves de pes i van quedar en llibertat després de tres mesos a la presó. Tampoc la Guàrdia Civil ha pogut confirmar mai la tinença d’explosius ni plans concrets per atemptar, però tot i això, encara hi ha tretze persones investigades i pendents que es tanqui la instrucció. “Cada dilluns haig de presentar-me als Jujtats a Vic”, lamenta Buigas.

 

El veí de Folgueroles assegura que tots els detinguts teníem clar “que, fent activisme, a qualsevol persona li podia passar alguna cosa així. Activisme sense violència, però teníem clar que ens podia passar”. “La repressió de l’Estat és això”, lamenta.

Pla general del públic durant la projecció del documental ‘De matinada’ a Vic. Imatge del 26 de setembre del 2020. (Horitzontal)

Relacionats