Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Ponsatí carrega contra la consigna de ‘ningú més a la presó i ningú més a l’exili’

La consellera exiliada té la certesa que “si no s’està disposat a pagar costos” la independència no es materialitzarà

Redacció 10/04/2022
Primer pla de l'eurodiputada Clara Ponsatí | ACN

La consellera exiliada Clara Ponsatí ha repassat l’evolució de l’independentisme i el punt d’estancament actual en una entrevista a El Món. L’europarlamentària, que acaba de publicar el llibre de memòries ‘Molts i ningú’, ha aportat la seva visió crítica, com sempre, sense embuts.

L’entrevistadora, Sílvia Barroso, li pregunta pels costos que l’independentisme ha d’estar disposat a assumir, un tema transversal en el seu llibre i que ja ha aixecat polseguera precisament per unes declaracions en què Ponsatí afirmava que “la independència de Catalunya és tan important com per valer la vida d’una persona”. Ara, l’eurodiputada manté la seva opinió i la defensa amb contundència. “Si no s’està disposat a pagar costos, jo tinc la certesa que no serem independents”, ha assegurat.

“El que plantejo és que acceptar el xantatge de la violència per part d’Espanya és, de facto, renunciar a la independència”. D’aquesta manera Ponsatí creu que el focus s’ha de posar, no en el fet de “si nosaltres estem disposats a morir”, sinó si “ells estan disposats a matar”. Una opció que descarta, però que igualment considera problemàtica perquè “si deixant anar l’amenaça implícita ja se’n surten, tot això que tenen guanyat”.

Pel que fa a la presó i l’exili, la qui va ser consellera d’Ensenyament el 2017 creu que la “resposta política de l’establishment” —també de “l’establishment empresonat”— va traduir-se en la consigna de ‘ningú més a la presó i ningú més a l’exili’. Un fet que considera que impossibilita que la independència avanci.