Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Fiscal General recorda als fiscals que han de mantenir la imparcialitat davant la llei d’amnistia

Subratlla que el Ministeri Fiscal “ha de respectar el principi de separació de poders consubstancial a l’estat de dret i evitar qualsevol ingerència

|

- Publicitat -

Toc d’atenció del Fiscal General de l’Estat a la Fiscalia pel que fa al posicionament sobre la futura llei d’amnistia que el PSOE va registrar oficialment el dilluns passat. El Fiscal, Álvaro García Ortiz, ha rebutjat posicionar-se sobre la nova llei fins que aquesta no es publiqui BOE i, en una carta que ha enviat a la carrera fiscal després que l’Associació de Fiscals li demanés la dimissió per la seva “passivitat” amb l’amnistia, ha recordat que el Ministeri Fiscal ha de “mantenir una posició pública que reforci el seu principi d’imparcialitat, en virtut del qual actua amb plena objectivitat i independència”.

El Fiscal s’ha mostrat contundent després que la judicatura espanyola s’hagi regirat amb els avenços de la llei d’amnistia. Així, subratlla que el Ministeri Fiscal “ha de respectar el principi de separació de poders consubstancial a l’estat de dret i evitar qualsevol ingerència en les funcions constitucionalment atribuïdes a cadascun dels tres poders de l’Estat”.

Publicitat

García Ortiz també recorda en la missiva que el posicionament del ministeri públic respecte l’amnistia hauria de ser “tècnic i jurídic” a través de les vies estatutàries, i en els procediments en els quals es demani la intervenció de la Fiscalia. En aquest sentit, reitera que la norma estatutària de la fiscalia preveu com una de les seves primeres funcions la de “vetllar pel respecte de les institucions constitucionals i els drets fonamentals i llibertats públiques amb quantes actuacions exigeixi la seva defensa”.

A la mateixa missiva, el Fiscal insisteix que “qualsevol posicionament del Ministeri Públic respecte a una futura amnistia dels fets ocorreguts a Catalunya en relació amb el procés independentista exigeix conèixer la definitiva norma que la reguli un cop formi part del nostre ordenament després de la seva pública al BOE”. També afegeix que “l’observança del dret vigent i la subjecció al principi de legalitat constitueixen mandats imperatius per al Ministeri Fiscal”, i admet que això passa en ocasions “en les més difícils condicions”. “El que augmenta el valor afegit del compliment de la missió constitucional que els fiscals del nostre país tenen encomanada”, sosté.

Et pot interessar  Puigdemont diu estar esparverat per la "mala qualitat" del Govern, la "pèrdua d'autoestima" i l'estat del català

García conclou la carta remarcant que el Fiscal General de l’Estat “vetllarà sempre per l’autonomia” dels fiscals “en defensa de la legalitat, dels valors i principis constitucionals i de les institucions democràtiques”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut