Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El CNJC exigeix unes polítiques de joventut efectives: “Hem normalitzat que tenir una feina digna és un privilegi”

|

- Publicitat -

La presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Júlia-Rosanna Sánchez Valverde, ha demanat al Govern polítiques de joventut que facin front a la situació de precarietat econòmica i socials dels joves. “Hem normalitzat que tenir una feina digna és un privilegi”, ha dit. També ha posat èmfasi en la taxa d’emancipació juvenil, que porta, diu, a un “estat d’emergència juvenil”. Sánchez-Valverde ha exigit “compromisos reals que no quedin en paper mullat” amb tres eixos: l’habitatge, l’ocupació i la salut mental. El debat ha estat proposat pels grups parlamentaris de PSC, ERC, Junts, CUP i comuns. Tots els grups han coincidit que confien que el debat sigui “útil” per fer un gir “radical” en les polítiques de joventut.

La presidenta del CNJC ha alertat que el problema dels joves, a més d’haver crescut “al voltant de crisis econòmiques i socials”, és també l'”absència” de polítiques de joventut. El CNJC ha destacat tres eixos d’acció per millorar les polítiques dirigides als joves: ocupació, habitatge i salut mental. “No volem filosofia, volem acords i compromisos reals que no quedin en paper mullat”, ha dit la presidenta.

Publicitat

Sánchez-Valverde ha posat de manifest que perquè els joves es puguin emancipar, “necessiten treballar i no de qualsevol manera”. També ha demanat un “registre únic de les pràctiques formatives” i una “aposta per la dignificació de la porta d’entrada al món laboral, començant per la no remuneració per la feina feta”. Pel que fa a l’habitatge, el CNJC també adverteix que els joves “han de destinar un 120% del seu salari al lloguer”, un lloguer que a més, diu, pateix un “augment progressiu dels preus”.

Et pot interessar  Aragonès viatja aquest dimecres a Belfast per reunir-se amb la primera ministra d'Irlanda del Nord

D’altra banda, pel que fa a la salut mental, el CNJC demana reforçar la sanitat pública. Sánchez-Valverde ha destacat la necessitat d'”atendre, entendre i acompanyar en el temps” i ha demanat ofertes informatives i plans de prevenció del suïcidi i la salut mental. “Les retallades han debilitat el sistema públic de sanitat i els programes enfocats cap als joves”, ha conclòs.

Pere Arragonès demana que el debat sobre joventut suposi un “punt d’inflexió” i en surtin “mesures concretes”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat que el debat sobre emancipació juvenil al Parlament suposi un “punt d’inflexió” i se situïn les polítiques de joventut al centre de les decisions. En aquest sentit, ha dit que el Govern té el compromís de fer-ho. Segons Aragonès, el debat ha de servir perquè en surtin “propostes concretes” i es posi “exigència” a l’executiu català per avançar en aquest àmbit. Per la seva banda, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha apostat per “grans pactes col·lectius” i ha alertat d’un “risc de fractura generacional”. “Cal ser més contundents, generosos i més empàtics que mai”, ha admès.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut