Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

El Parlament exigeix la derogació “immediata” del decret de seguretat digital del govern espanyol que permet tancar webs

Els comuns fan costat a JxCat, ERC i la CUP tot i que Unides Podem va facilitar l’aprovació de la mesura al Congrés

Avatar
Agències 12/12/2019
Pla conjunt del candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, parlant amb la presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, durant el seu seguiment electoral a la seu dels comuns, el 10 de novembre del 2019. (HoritzontalPla conjunt del candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, parlant amb la presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, durant el seu seguiment electoral a la seu dels comuns, el 10 de novembre del 2019

Els comuns dient una cosa a Madrid i una altre a Catalunya

El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció que exigeix la derogació “immediata” del decret llei del govern espanyol que permet a l’Estat tancar webs i xarxes socials en cas d'”amenaces a l’ordre públic”. JxCat, ERC, CatECP i la CUP han votat a favor del text, mentre que Cs, el PSC-Units i el PPC s’han posicionat en contra. Els comuns han donat suport a la iniciativa malgrat que Unides Podem va facilitar la tramitació al Congrés del decret amb la seva abstenció.

El diputat de CatECP David Cid, però, ha puntualitzat que no comparteixen el text aprovat pel Congrés però que van demanar que es tramiti com a projecte de llei per poder esmenar-lo, la qual cosa permetrà “control judicial en cas de suspensió d’un servidor”, “que no es puguin produir decisions que impliquin una retallada de drets fonamentals” i “que les comunitats autònomes hi tinguin alguna cosa a dir”.

 

La diputada de JxCat Gemma Geis, que ha presentat la moció, ha titllat el decret de “155 digital aprovat per la porta del darrere” i ha assegurat que vulnera competències estatutàries. La iniciativa no només reclama la derogació d’aquest decret espanyol, sinó que expressa el suport del Parlament al Govern “per tal que activi tots els mecanismes legals i polítics que siguin necessaris per a la defensa dels drets fonamentals de la ciutadania” i de les competències de la Generalitat. També condemna la vulneració de drets i llibertats que creu que suposa el decret del govern espanyol.

 

El decret, concebut per combatre la “república digital”, introdueix una novetat pel que fa a la possibilitat de l’executiu espanyol de suspendre la prestació de serveis digitals: davant el que el propi text qualifica com a “greus esdeveniments esdevinguts a part del territori espanyol”, sense citar explícitament Catalunya, introdueix la possibilitat de tallar els serveis de comunicacions electròniques privats. A més, obre la porta a intervenir “infraestructures susceptibles d’allotjar xarxes públiques de comunicacions electròniques, els seus recursos associats o qualsevol element o nivell de la xarxa o del servei que resulti necessari per preservar o restablir l’ordre públic, la seguretat pública i la seguretat nacional” i obliga les administracions públiques a tenir els seus servidors informàtics allotjats a la Unió Europea.