Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El govern proposa votar per franges horàries

Cal garantir el dret a vot de les persones positives per la Covid o en quarantena

Avatar
Agències 05/12/2020

Dins les opcions que hi ha per preparar la jornada electoral del 14-F hi ha la proposta de votar per franges horàries. La idea de la Generalitat és que les persones confirmades o sospitoses de Covid puguin votar de forma presencial l’última hora de la jornada.

Una de les claus per poder celebrar amb garanties les eleccions al Parlament previstes per al 14 de febrer és que les persones contagiades o amb risc d’estar-ho, és a dir, positius o contactes estrets, puguin exercir el seu dret a vot i, per poder garantir-ho, la proposta del govern és que puguin saltar-se la quarantena el temps just i necessari per anar a votar i que ho facin dins d’una franja específica, al final de la jornada electoral. Per això es demanarà a la Junta Electoral que autoritzi aquesta distribució del temps:

9:00 a 12:00– persones de risc
12:00 a 19:30– persones que no són de risc o no estan en quarantena
19:30 a 20:00– temps per netejar i desinfectar i perquè els membres de les meses puguin canviar-se l’equip de protecció individual
20:00 a 21:00– persones en quarantena: contagiades i contactes estrets i sospitosos

El plantejament del govern implica allargar una hora la jornada electoral per destinar aquests 60 minuts a les persones que són positius confirmats o sospitoses d’haver-se contagiat de la Covid-19. Mentre s’atura la votació per netejar, hi hauria dos membres de la mesa que custodiïn les urnes electorals i als membres de les meses se’ls facilitarà un Equip de Protecció Individual d’alta seguretat, amb roba protectora, guants, màscara amb respirador i ulleres protectores.

La proposta del govern passa també per promoure que les persones que hagin d’estar aïllades o en quarantena votin per correu. Si ho volen fer de forma presencial, hauran de dur un certificat de desplaçament que els autoritzarà a trencar el confinament. Es demanarà que portin el vot preparat de casa i que evitin tocar qualsevol tipus de material. La JEC autoritzarà el vot amb paperetes impreses a casa.