Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

Dimissions en la comissió executiva de Catalunya en Comú per l’acord amb el “PSOE del 155”

Els corrents Desbordem i Anticapitalistes critiquen “l’allunyament” de l’ideari original i la “subordinació” als socialistes

Agències 20/11/2019
Sánchez i Iglesias signen el preacord per al govern de coalició al Congrés dels Diputats (horitzontal)

Una quinzena de membres de la comissió executiva de Catalunya en Comú, entre ells l’exdiputada d’En Comú Podem Sònia Farré, han presentat la dimissió per l’acord d’Unides Podem amb el “PSOE del 155”. Els dimissionaris –tots els membres dels corrents Desbordem i Anticapitalistes a l’executiva- critiquen “l’allunyament constant” de l’òrgan de direcció de l’ideari de l’abril del 2017. “Hem passat de lluitar contra l’austeritat a aprovar el sostre de despesa”, de voler “tombar el règim del 78” a ser el soci “del PSOE del 155” o de “defensar el dret a decidir a Catalunya” a no donar suport a l’amnistia dels presos independentistes, han lamentat. La decisió estava presa fa dies però es va endarrerir per no influir en la convocatòria electoral.

A través d’una carta que els dimissionaris han fet pública a les xarxes socials indiquen a la resta de la comissió executiva que la decisió “segurament” no els sorprendrà i que ve motivada per les discrepàncies ja expressades amb anterioritat en tres aspectes, el primer dels quals inclou l’acord per intentar aprovar una investidura de Pedro Sánchez.

Al seu parer, el pacte evidencia un “allunyament constant” de l’ideari de l’abril dels comuns, abandonant la lluita contra l’austeritat i contra el “règim del 78” o la defensa del dret a decidir a Catalunya. En aquest sentit, també critiquen que els màxims dirigents de l’espai “no siguin capaços” d’anomenar “presos polítics” als líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem en els comunicats o les declaracions públiques.

També han criticat el “poc respecte” pels projectes municipalistes de canvi preexistents. I des d’aquest punt de vista lamenten que “han primat molt més els càlculs per la Diputació que els interessos de les veïnes i assemblees locals”.

Finalment han criticat el paper “inexistent” dels òrgans de direcció, que “no serveixen per res” perquè “mai han tingut capacitat de presa de decisions, sobretot en temes clau”.

Per tot plegat indiquen que avui els costa “molt” reconèixer el projecte per al qual s’han “deixat molta vida, molt d’esforç i molta il·lusió”.

En paral·lel, l’espai Anticapitalistes ha aprofundit en un comunicat a banda que l’acord d’un cogovern amb el PSOE ha “precipitat” la decisió per a les dimissions. I ha recordat que l’exdiputada Sònia Farré ja va mostrar-se crítica en l’anterior legislatura amb la “política de subordinació” al partit liderat per Pedro Sánchez.

Segons han recordat els membres d’Anticapitalistes, en la votació sobre l’estabilitat pressupostària l’aleshores diputada va manifestar que després de deu anys de crisi no es podia “normalitzar” l’austeritat que imposava la UE perquè, al seu parer, havia “incrementat les desigualtats socials”.