Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Un 85% d’empreses catalanes apuja preus per l’augment de costos i el 83% renegocia contractes amb proveïdors

ACN Barcelona – La inflació ha impactat de ple en els comptes de resultats de les empreses catalanes. Un 85% d’empresaris ha redefinit la seva política de preus o pensa […]

Agències 12/03/2023

ACN Barcelona – La inflació ha impactat de ple en els comptes de resultats de les empreses catalanes. Un 85% d’empresaris ha redefinit la seva política de preus o pensa fer-ho en els propers mesos per repercutir l’augment de costos, segons l’informe ‘Perspectives Espanya 2023 Catalunya” realitzat per KPMG amb col·laboració amb la patronal CEOE. En concret, sis de cada deu companyies ja ha traslladat aquests increments i un 21% ho farà al llarg de l’any. Un 83% planteja renegociar contractes amb els proveïdors. Prop de la meitat ja ho ha fet i un 35% contempla fer-ho aquest exercici. Tot i preveure una desacceleració econòmica, 7 de cada 10 directius espera facturar més que el 2023. Això sí, un 15% de companyies preveu disminuir plantilla al llarg de l’any.

Amb tot, l’opció majoritària serà la de mantenir el mateix personal. Segons les respostes recollides, més de la meitat de l’empresariat no contempla canvis en els seus equips (51%). Un 34% espera contractar més empleats, 14 punts menys que l’any passat.

També es modera la previsió d’inversió. Els resultats de l’informe mostren que un 14% de les companyies invertirà menys que el 2022 i un 41% destinarà la mateixa xifra a millorar el negoci. En canvi, un 45% dels empresaris catalans invertirà més en el 2023, un percentatge 9 punts per sota del de l’any passat.

La inflació és una de les preocupacions més importants per l’empresariat, ja que el 63% dels enquestats comparteix que l’increment de preus té un impacte alt o molt alt al marge de beneficis de les seves organitzacions.

Les previsions sobre l’evolució de l’economia no experimenten canvis significatius, mantenint el to pessimista del 2022, quan va esclatar el conflicte a Ucraïna. Un 37% dels enquestats a Catalunya creu que empitjorarà la situació econòmica, davant del 38% que ho assegurava el 2022, mentre que un 35% preveu que continuarà igual, percentatge molt proper al 33% de l’edició anterior.

Aquestes dades contrasten amb l’evolució de les empreses. Els enquestats es mantenen optimistes en matèria de facturació, ja que un 77% dels enquestats espera incrementar-la el 2023. D’aquests, un 40% calcula que vendrà un 5% més de productes que el 2022. En total, tan sols un 12% d’empresaris anticipa que facturarà menys.   

Pel que fa a la transformació del negoci, el 72% dels enquestats a Catalunya ja ha replantejat la seva estratègia digital i un 17% planeja fer-ho en els pròxims 12 mesos, mentre que la meitat (50%) ja ha revisat la seva estratègia de sostenibilitat i un 35% ho farà al llarg del 2023.

D’altra banda, sis de cada deu empreses catalanes tenen problemes per incorporar el talent que necessiten. De fet, prop del 70% d’empreses catalanes creuen que l’escassetat de talent és un risc pel creixement de l’organització.

Pocs dies després del ciberatac massiu a l’Hospital Clínic, l’informe també aporta dades sobre la ciberdelinqüència a les empreses. Així doncs, un 39% dels directius catalans que han participat a l’enquesta assegura que la seva organització ha patit algun ciberincident durant l’últim any.

La demanda més comuna dels directius enquestats al Govern és que millori l’eficiència de la despesa pública (47%), seguida per la disminució de la pressió fiscal (39%). La tercera opció marcada són les millores en infraestructures (37%).

Els autors de l’informe destaquen que Catalunya és l’única comunitat autònoma analitzada en aquest informe en què les infraestructures es troben entre les demandes principals a l’administració i assenyalen el corredor mediterrani, els nous accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona o l’ampliació de l’aeroport del Prat com “algunes infraestructures clau que necessitarien un impuls decidit”.

En aquesta edició de l’estudi, que es realitza des del 2009 a l’Estat, hi ha participat 1.116 empresaris i directius de 24 sectors, i de totes les comunitats autònomes.