Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Òmnium demana que s’imputi una dotzena més de comandaments i agents de la policia nacional per les càrregues de l’1-O

ACN Barcelona – Òmnium Cultural ha demanat que s’imputin 11 nous policies espanyols i que s’ampliï la d’un dotzè en la macrocausa per les càrregues policials de l’1-O a Barcelona. […]

Agències 11/03/2023

ACN Barcelona – Òmnium Cultural ha demanat que s’imputin 11 nous policies espanyols i que s’ampliï la d’un dotzè en la macrocausa per les càrregues policials de l’1-O a Barcelona. L’entitat considera els agents “responsables directes de les intervencions violentes” a les escoles de la capital catalana durant el referèndum. Òmnium, acusació popular a la causa, ha recorregut, així, la interlocutòria del jutge instructor, que enviava a judici 47 agents per aquests fets. L’associació apunta, entre la dotzena de policies, a 3 caps de nucli que, segons afirma, van operar a les escoles Estel, Ramon Llull i Pau Romeva de Barcelona. També hi ha 4 caps de grup que l’1-O estaven destinats a les escoles Estel i Mediterrània i a l’Institut Joan Fuster.

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha lamentat que “més de 5 anys després de

l’1-O encara no hi ha cap policia condemnat”. Però ha afegit que “gràcies a la força de la societat civil” l’entitat arribarà “fins al final perquè aquesta violència no quedi impune”. L’objectiu d’Òmnium, ha subratllat Antich, és que “tots i cadascun dels policies i comandaments implicats en aquesta violació flagrant de drets humans seguin al banc dels acusats”.

L’escrit d’apel·lació de l’entitat cultural argumenta que la planificació de l’operatiu va desatendre l’exigència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de garantir la convivència ciutadana i el lliure exercici dels drets fonamentals durant la jornada de l’1-O.

A més considera que el marc legal de protecció en l’actuació policial va ser “del tot insuficient” i, per tant, “se’n deriva una responsabilitat” dels comandaments policials respecte l’actuació dels seus subordinats.

L’entitat considera que els agents van actuar “de manera no protocol·lària, lesiva i vexatòria”, i sota la presència i “permissivitat” dels seus superiors.