Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

National Geographic mostra l’evolució del paper de la dona en el darrer segle en una mostra al Reial Cercle Artístic

ACN Barcelona.-National Geographic presenta a Barcelona una exposició amb les dones com a protagonistes. S’hi mostren una cinquantena d’imatges que retraten com ha evolucionat al llarg d’un segle el paper […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Barcelona.-National Geographic presenta a Barcelona una exposició amb les dones com a protagonistes. S’hi mostren una cinquantena d’imatges que retraten com ha evolucionat al llarg d’un segle el paper de les dones, totes de diverses cultures, i com se les ha fotografiat. ‘Women, un siglo de cambio’ es pot visitar al Reial Cercle Artístic de Barcelona fins a l’11 d’octubre. La fotoperiodista i comissària de l’exposició, Marisa Flórez, ha seleccionat 50 fotografies que “ofereixen una crònica global de les vides de les dones a través de l’arxiu fotogràfic de National Geographic”. En declaracions a l’ACN, Josep Fèlix Bentz, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, ha explicat que l’exposició mostra “el paper de la dona en el darrer segle”.

L’exposició, ha explicat Marisa Flórez, es divideix en sis seccions dedicada a una qualitat de les protagonistes de la foto: alegria, bellesa, amor, saviesa, fortalesa i esperança. Flórez ha manifestat que ha intentat construir un relat directe i un fil conductor present en tota l’exposició: “Són dones blanques, de color, madures, adolescents, riques, pobres, però que aconsegueixen mostrar què senten, com es relacionen, què els hi agrada, què els fa sentir i com riuen, ploren i estimen”. Flórez ha explicat que a través de les imatges s’expressen els canvis en les formes en què les dones han estat fotografies i considerades al llarg dels anys. “No hi ha una visió única de ser dona ni una sola forma de ser dona”. Aquesta selecció inclou tan històries com retrats de dones que han tingut un paper destacat en la història recent. Per la seva part, Josep Fèlix Bentz, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, destaca que a la mostra es veu l’evolució de com s’ha anat fotografiant a les dones. Als inicis, ha assenyalat, les fotografies més antigues d’inicis del 1900 mostra la imatge de la dona “des del punt de vista més antropològic i hi ha una diferència a partir de la Segona Guerra Mundial i en les darrers més actuals on el paper de la dona està més vinculat al fotoperiodisme”. Ha assegurat que hi ha moltes fotografies que criden l’atenció i ha admès que és difícil destacar-ne una, tot i que hi ha la popular fotografia d’una nena afgana de 12 anys en un camp de refugiats durant la guerra d’Afganistan realitzada per Steve McCurry i la fotografia feta a la mateixa persona, anys després. A l’exposició hi ha les dues fotografies. Tot i això, Bentz afirma que totes les imatges de la mostra “tenen molt de fons, comuniquen molts valors, patiments, alegria i bellesa”. El president del Reial Cercle Artístic de Barcelona ha admès que davant la situació actual després del confinament “han fet un gran esforç per produir ara” l’exposició de National Geographic i ha recalcat estan aplicant totes les mesures de seguretat. ‘Women, un siglo de cambio’ es va poder veure al National Geographic Museum de Washington i al Palau de Gaviria a Madrid, just abans de la irrupció de la pandèmia de coronavirus.