Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

L’advocat general del TJUE avala demanar als bancs compensacions més enllà del reemborsament de clàusules abusives

ACN Brussel·les – L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala que els clients reclamin compensacions més enllà del reemborsament de les clàusules abusives. En una […]

Agències 16/02/2023

ACN Brussel·les – L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala que els clients reclamin compensacions més enllà del reemborsament de les clàusules abusives. En una sentència publicada aquest dijous, el lletrat apunta a aquesta possibilitat, però remarca que són els tribunals dels estats els que han de comprovar si els consumidors tenen aquest dret segons les legislacions nacionals. Aquesta reclamació, diu l’advocat general, es pot fer perquè la directiva comunitària dona un nivell de protecció eleva als consumidors. Així, remarca que pot ser un “incentiu” perquè els consumidors exerceixin els drets que els atorga la directiva i també “dissuadeix” els bancs d’introduir clàusules abusives en els contractes.

Les conclusions del lletrat, que no són vinculants però acostumen a marcar la línia de la sentència, responen a la pregunta d’un tribunal polonès sobre clàusules abusives en contractes després que uns consumidors demanessin una indemnització al banc per quotes mensuals del seu préstec hipotecari que no tenien base legal o contractual.