Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La Filmoteca de Catalunya estrena al Festival de Màlaga la digitalització de ‘Tren d’ombres’

ACN Màlaga – La Filmoteca de Catalunya ha estrenat aquest dimecres al Festival de cinema de Màlaga la digitalització de la pel·lícula ‘Tren d’ombres’, de José Luis Guerín, realitzada per […]

Agències 15/03/2023

ACN Màlaga – La Filmoteca de Catalunya ha estrenat aquest dimecres al Festival de cinema de Màlaga la digitalització de la pel·lícula ‘Tren d’ombres’, de José Luis Guerín, realitzada per la mateixa Filmoteca amb la col·laboració de l’ESCAC. La cinta és una de les pel·lícules del projecte anomenat ‘Visibilitzem el cinema català’. En declaracions a l’ACN, el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, destaca que ‘Tren d’ombres’ és un film molt especial per a ells i un homenatge al cinema i a la matèria cinematogràfica. ‘Tren d’ombres’ es presentarà l’abril a la seu de la Filmoteca al Raval en el marc del cicle ‘Història permanent del cinema català’, coincidint també amb l’edició del film en Blu-ray.

‘Tren d’ombres’ és una producció de Films 59, la productora de Pere Portabella, amb direcció de José Luis Guerín, és un dels primers llargmetratges digitalitzats a través del Pla de digitalització que ha engegat la Filmoteca de Catalunya en col·laboració amb l’ESCAC.

Riambau explica que ‘Tren d’ombres’ és una de les pel·lícules del projecte anomenat ‘Visibilitzem el cinema català’ i es deriva d’una operació de digitalitzar selectivament algunes de les peces que tenen a l’arxiu que estan conservades amb material fotoquímic, però que “amb les noves tecnologies són invisibles al circuit de sales digitalitzades”. L’objectiu és que aquests films “tornin a tenir una vida i una difusió i que es tradueix amb un cicle a la Filmoteca i l’exhibició puntual en diversos festivals”.

Riambau apunta que quan van tenir clar la disponibilitat de títols i les dates disponibles van contactar amb una sèrie de festivals i el primer per calendari era Màlaga. Del catàleg de vuit títols, el certamen va escollir ‘Tren d’ombres’, que s’ha projectat aquest dimecres al cinema Albéniz, amb una presentació prèvia de Riambau. 

<strong>‘Tren d’ombres’</strong>

El director de la Filmoteca destaca que ‘Tren d’ombres’ és un film molt especial per a ells perquè és “un homenatge al cinema, a la matèria cinematogràfica, un film rodat amb suport fotoquímic amb un tractament de la pel·lícula molt especial perquè sembli una pel·lícula encara més antiga, quan en realitat no ho era, simulant que era material d’arxiu”.