Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023
Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023

La Cecot alerta de la pèrdua de dinamisme de l’activitat industrial i reclama solucions a les administracions

|

- Publicitat -

ACN Terrassa – L’activitat industrial, i principalment la manufacturera, encara no ha recuperat el nivell d’activitat d’abans de la pandèmia i mostra un dinamisme inferior al d’altres sectors de l’economia tant a nivell català com estatal. Aquesta és la principal conclusió del Baròmetre Industrial de la Cecot per al primer trimestre de 2023. L’informe apunta també que l’acceleració de l’activitat industrial a comunitats com Madrid, València, Andalusia o el País Basc és superior a la de Catalunya, tot i que continua liderat el PIB industrial espanyol. Davant aquesta pèrdua de dinamisme, la patronal vallesana reclama a les administracions que reaccionin amb celeritat i implementin polítiques industrials i d’autonomia estratègiques efectives.

Segons l’informe, en general, l’atracció de demanda de la indústria espanyola va baixar en el segon semestre del 2022 i la indústria manufacturera, en especial la de béns intermedis, mostra una tendència negativa.

Publicitat

Malgrat que els indicadors del present Baròmetre Industrial projecten un dinamisme de l’activitat industrial força inferior i encara allunyat dels nivells pre pandèmia, la Cecot posa en valor la capacitat de resiliència de les empreses industrials catalanes per fer front a dues crisis seguides, la derivada de l’impacte de la covid-19 i l’associacida al conflicte bèl·lic a Ucraïna. De fet, la indústria catalana manté el seu lideratge a nivell d’aportació al PIB industrial espanyol amb el 22,4%, i Catalunya continua liderant les exportacions a l’estat amb xifres rècord.

Tal i com es desprèn d’aquest Baròmetre Industrial, una de les fragilitats del teixit industrial català és la seva dimensión, amb un 99,4% de pimes. És per això que la Cecot considera estratègic desenvolupar plans d’acció publicoprivats dirigits a donar suport a les actuals indústries per guanyar dimensió i poder implementar les millores en els eixos que proposa el PNI com son la sostenibilitat, la digitalització, l’ocupació de qualitat i l’ocupació de sòl industrial.

Un altre indicador important que destaca el Baròmetre Industrial és el que fa referència al Clima Industrial. A gener de 2023 es manté en signe negatiu, principalment per l’empitjorament de les expectatives de producció. Els dos factors que concentren aquesta limitació de la producció, a criteri de les empreses, son la poca demanda (44,9%) i la manca de subministrament de materials (17,4%). La manca de ma d’obra (4,9%) s’ha reduït com a factor limitador per la producció respecte l’any 2022 i en canvi la Cecot alerta com la manca de finançament guanya posicions entre els principals factors limitadors que expliciten les empreses per aquest any 2023. Passa del 4,5% al 7,5%.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió