Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Girona posarà nom a set espais públics de la ciutat que fins ara no en tenien

ACN Girona – La comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Girona ha acordat batejar set espais de la ciutat que actualment no tenen nom. Es tracta d’una proposta que el […]

Agències 07/04/2022

ACN Girona – La comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Girona ha acordat batejar set espais de la ciutat que actualment no tenen nom. Es tracta d’una proposta que el ple municipal haurà de ratificar i que la comissió ha proposat conjuntament amb les entitats i associacions de Girona. El primer nom aprovat és la placeta de Josefa i Elisa Úriz Pi, ubicada al parc de jocs infantils situat davant del CAP Montilivi. Aquesta denominació ja havia estat aprovada i inclosa en el catàleg del Nomenclàtor de la ciutat i fa referència a aquestes dues germanes i professores, considerades precursores de l’escola moderna i defensores dels drets de les dones i de la infància.

Un segon espai que es batejarà serà l’esplanada de davant la xemeneia dels Químics. Amb la nova placeta dels Setze dels Químics es pretén reconèixer els protagonistes del primer conflicte laboral a la ciutat durant la dictadura franquista, l’any 1962. El nom es va proposar per la comissió Setze dels Químics, que vol recordar el llegat dels primers vaguistes acomiadats de l’antiga empresa Industrias Químicas y Tartáricas.

Precisament un d’aquests setze activistes de la vaga dels Químics, Pedro Montalbán Hernández, donarà nom a la placeta situada al Grup Vila-roja, a la cantonada amb el carrer de la Font. Al Barri Vell s’han aprovat tres nous noms: els jardins de Narcís-Jordi Aragó i Masó, situats a la part posterior del jardí de la Infància; la placeta de Pere Farró Llorella, a l’espai de davant dels números 11 i 13 del carrer de Miquel Oliva i Prat, i els jardins de Josep Tarrés i Fontán, a la zona lliure dels Jardins de les Casernes dels Alemanys.

Totes tres nomenclatures han estat propostes de diferents entitats de la ciutat. La primera denominació vol ser un homenatge a Narcís-Jordi Aragó, periodista, advocat i escriptor gironí que, d’entre d’altres, va ser cofundador de l’Associació de Premsa de Girona i del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La segona vol reconèixer el llegat del pintor i il·lustrador Pere Farró i els seus vincles amb les comarques Gironines. Finalment, amb els jardins de Josep Tarrés es vol recordar l’escriptor, poeta i activista cultural gironí, impulsor de la recuperació del Call de Girona i de la mostra Girona, Temps de Flors.

Per últim, i a proposta de l’Associació de veïns i veïnes de Palau-sacosta, s’ha aprovat donar el nom de plaça Vella de Palau-sacosta a l’espai sense denominar entre el Camí Vell de Fornells i el carrer del Mas Palahí.