Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Al voltant del 60% de les ajudes de Cultura per la crisi del coronavirus ja han arribat als seus destinataris

ACN Barcelona.-El Departament de Cultura ha aprovat enguany 51,2 milions d’euros en ajudes al sector per fer front a la crisi del coronavirus, un increment del 18% sobre el pressupost […]

Avatar
Agències 18/12/2020

ACN Barcelona.-El Departament de Cultura ha aprovat enguany 51,2 milions d’euros en ajudes al sector per fer front a la crisi del coronavirus, un increment del 18% sobre el pressupost del 2020. Per ara se’n han executat entre un 50% i un 60% i al gener la xifra arribarà al 75%, segons ha detallat la conselleria aquest divendres. En una compareixença per fer balanç de les actuacions d’aquest 2020, la consellera Àngels Ponsa ha destacat l’activació –avui mateix- del Cens d’artistes de Catalunya, de la mà del Consell Nacional de la Cultura i les Arts. Aquesta eina digital servirà, segons ha dit, per “radiografiar” el sector de les arts escèniques i és una “primer pas” cap al promès Estatut de l’Artista, que ha de dignificar aquesta activitat professional.

El secretari general de Cultura, Lluís Baulenes, ha xifrat l’increment pressupostari del departament per fer front a la covid durant el 2020 en 51,2 MEUR, però ha indicat que encara resta almenys un 40% dels diners per executar. “Entre un 50% i un 60% ja han arribat als seus destinataris”, ha anunciat. El departament ha activat o reforçat línies de subvenció, com les previstes per cancel·lació d’espectacles (748 sol·licituds ateses), cancel·lació de festivals i gires (560), despeses estructurals i equipaments (unes 400 sol·licituds), compensació per la limitació d’aforaments i formació del català en línia, entre altres. Quant als ajuts directes a professionals autònoms del sector, la convocatòria dels quals es va ajornar uns dies al novembre perquè no es produís el col·lapse de les ajudes als autònoms, Baulenas ha concretat que se n’han concedit 4.368, tants com se n’han sol·licitat. Balanç de l’any Àngels Ponsa ha fet balanç del departament aquest 2020, i en particular des de la seva arribada al càrrec al setembre. La consellera ha subratllat la declaració de la Cultura com a bé essencial, tot i que ha dit que cal apuntalar-la amb un marc legal amb una “Llei de Cultura, que la blindi com a quarta pota de l’estat del benestar”. La consellera ha recordat diverses campanyes i iniciatives activades durant els darrers mesos (com la iniciativa de promoció cultural Més Cultura, el cens d’equipaments responsables o el canal Cultura Respon, del departament) i ha avançat que el concurs sobre el nou director del centre Arts Santa Mònica “es resoldrà en breu”. Ponsa s’ha mostrat contenta pel volum de candidatures i els “noms de solvència” que hi han optat. Ponsa ha assumit que un repte pendent i en curs és el compromís per aconseguir que el pressupost de Cultura representi el 2% dels comptes de la Generalitat, “un finançament digne”. “Tenim quatre anys per fer-ho, això vol dir augmentar un 25% cada any”, ha calculat. Cens d’Artistes de Catalunya La roda de premsa ha servit també per anunciar que ja està actiu el Cens d’Artistes de Catalunya. Una eina llargament reivindicada pel teixit cultural català que ha de permetre “radiografiar” la creació artística del país. L’eina és només la primera de les 36 propostes per a la millora de la condició professional en el món de la cultura impulsades pel CoNCA. El Cens s’ha elaborat en col·laboració amb 48 associacions sectorials.Un cop “completat” (pels mateixos artistes i professionals del sector) esdevindrà un document administratiu de referència per al desenvolupament de l’Estatut de l’Artista. “És la base pel futur Estatut, un dels dèficits històrics que té la cultura”, ha proclamat la consellera. Sobre aquest darrer projecte, Ponsa ha apuntat que amb les competències de la Generalitat en matèria laboral “potser” no es podrà fer sense la complicitat de l’Estat, i ha recordat que així li ho ha traslladat al Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, en més d’una ocasió.