Dissabte, 6 de març de 2021 - Edició 954
La República

Venedores de Fum

No és or tot el que lluu, senyora Janet Sanz. El seu Pla de Mobilitat fa perillar 50.000 llocs de treball, diuen. La capital de Catalunya no pot estar pitjor gestionADA, alcaldessa!

Joan C. Marzo
Joan C. Marzo 27/01/2021

Gràcies al xenòfob Manuel Valls i al PSC-PSOE, Ada Colau va poder designar Janet Sanz (d’un poble aragonès que no arriba a 3.500 habitants) tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de la capital de Catalunya (1.600.000 habitants). Pel que fa a Urbanisme i a Infraestructures em fa l’efecte que ja n’he parlat prou en altres articles de la brutícia a la ciutat, dels blocs New Jersey, dels bancs de formigó, pilones de pvc, manca de poda…

Amb referència a Mobilitat i a Ecologisme, la seva responsable em sembla que en balla més que no en toquen, i no ho dic perquè no em sembli bé millorar la qualitat de l’aire, de fet jo tan sols agafo el cotxe quan he de fer llargs desplaçaments. Tanmateix no estic d’acord amb el seu Pla de Mobilitat i encara menys amb la manca d’empatia i la prepotència amb la que actua que, a més, limita la activitat econòmica, comercial i turística.

 • Quina empatia va mostrar en plena crisi de Nissan, amb 25.000 llocs de treball penjant d’un fil quan declarava: ‘Hem d’evitar que el sector automobilístic es torni a activar’?
 • Ha incrementat les ‘Superilles’ amb veïns i comerciants contrariats i, malgrat tot, manifesta: ‘Són actuacions que sumen i que posen en evidència que a Barcelona no es pot circular amb vehicles contaminants’.
 • Els dies 3, 4 i 5 de gener va trasbalsar transportistes, taxistes, veïns i comerciants quan va tallar la circulació, sense previ avís, a Travessera de Gràcia i als carrers de Verdi, de Torrent de l’Olla i de Bailèn.
 • Els caps de setmana talla la circulació a més d’una cinquantena de carrers per garantir, segons diu, els desplaçaments segurs de la ciutadania.
 • ‘Ha pacificat’ 85 entorns escolars ‘perquè no estiguin dominats per l’automòbil i així evitar malalties derivades de la contaminació com al·lèrgies, l’asma o el càncer’..

…casualitats de la vida, fa uns dies s’ha encetat la ‘Revolta Escolar’ a 36 centres de la ciutat, però el govern municipal no hi té res a veure, diu. De tota manera, la premsa afí ens mostra fotos de pancartes ‘fetes pels nens’ que hi han escrit: ‘MENYS COTXES, MÉS SALUT’ ‘L’AIRE NET ÉS UN DRET’ ‘ELS COTXES ARRUINEN LES CIUTATS’. També entrevisten una nena de 6 anys que diu: ‘M’agradaria una Barcelona més verda i amb més arbres, perquè els cotxes amb produeixen mal de cap’ o un nen de 7 anys que manifesta: ‘Els cotxes fan que respirem malament i a més atropellen persones’.

La alcaldessa i la tinent d’alcalde de Mobilitat haurien d’explicar als nens que també vagin alerta amb els patinets elèctrics i les bicicletes, ja que també ens atropellen mortalment i, a més, no tenen assegurança. De fet, com més va més augmenten els accidents de trànsit a Barcelona en els quals es veuen implicats els patinets elèctrics. Més d’una seixantena cada mes.

Parlem de l’aire net que demanen els nens a les pancartes? Correfocs, Piromusicals, Revetlles, Festes Majors, Focs d’Artifici… no hi estic en contra, ans al contrari, hi participo sempre que puc però, per causes evidents, l’any passat es podien haver estalviat el piromusical de la Mercè o els focs d’artifici de la Nit de Cap d’Any i no ho van fer. Suposo que com a tinent d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, deu saber que els espectacles pirotècnics tenen un gran cost tant per als ecosistemes com per a les persones i generen una petjada de carboni molt important. Per a elaborar-los cal una gran quantitat d’energia, primeres matèries dels ecosistemes naturals i combustibles fòssils; contenen pólvora, sofre, carbó, nitrat de sodi i de potassi, entre altres contaminants més letals. Les petites partícules que queden en suspensió quan exploten les podem respirar durant dies, fins i tot els infants que van a les escoles pacificades, unes partícules que estan associades a malalties respiratòries com la bronquitis, l’asma, al·lèrgies o altres de més greus.

L’alcaldessa i la tinent d’alcalde d’Ecologia manifesten que per a les persones que s’han de desplaçar obligatòriament en automòbil, la millor opció és el cotxe elèctric. Si jo fos una d’aquestes persones, no em puc permetre fer una despesa per a un vehicle que pot arribar a costar fins a 15.000€ més que un de combustió; val a dir també, que no tinc el sou que tenen elles! Ens enganyen tot divulgant una sèrie d’avantatges per al vehicle elèctric: més de 500 punts de recàrrega gratuïts a Barcelona, una bonificació del 75% en l’impost de vehicles de tracció mecànica i tarifa de 0 euros en l’estacionament a les places d’àrea blava. De moment, com que ja hi han vist negoci (€), la setmana passada els punts de recàrrega van deixar de ser gratuïts i, per cert, no són gens econòmics. La resta d’avantatges ja veurem quant triguen a desaparèixer.

Senyora tinent d’alcalde d’Ecologia, el cotxe elèctric que tant ens recomana fins a quin punt és ecològic? És tant net com diuen? És possible que la idea de zero emissions sigui enganyosa? És la panacea per a les malalties derivades de la contaminació com al·lèrgies, l’asma, el càncer…? Potser el cotxe elèctric evita l’emissió de CO2 durant el desplaçament, però hi ha estudis que remarquen que al llarg de la vida d’un vehicle, des que s’obtenen els components i el combustible, el fabriquen i fins que en reciclen les peces, un vehicle de combustió pot contaminar menys que un d’elèctric. No oblidem que les bateries amb les que funcionen no són gens innòcues per al Planeta, ja que són de liti, cobalt i grafit l’extracció dels quals suposa un problema ecològic greu:

 • Consum i contaminació de l’aigua.
 • Contaminació de l’aire
 • Impactes en el paisatge.
 • Pèrdua de la biodiversitat.
 • Obrir camins d’exploració en ecosistemes sensibles.
 • Impacte en la flora i la fauna.
 • Residus sòlids i químics
 • Consum d’energia excessiu en la fabricació i en les recàrregues.
 • El gran problema de reciclatge a causa dels residus tan contaminants que deixa.

La contaminació de l’aire, de l’aigua i del sòl per extreure liti és preocupant; per a processar-lo calen grans quantitats de productes químics tòxics i la fuita d’aquests productes a causa de la lixiviació o emissions atmosfèriques posa en perill comunitats senceres i l’ecosistema de països d’on s’extreu com Perú, Argentina, Bolívia, Xile… Però vostè senyora Sanz, que ve d’Iniciativa-Verds, tot això ja ho deu saber, oi?

No és or tot el que lluu, senyora Janet Sanz. El seu Pla de Mobilitat fa perillar 50.000 llocs de treball, diuen. La capital de Catalunya no pot estar pitjor gestionADA, alcaldessa!

Salut i República!