Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024
Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024

Vapeig: màrqueting o ajuda?

El que si està clar és que el vapeig no està exempt de riscos. Els cigarrets electrònics no són segurs per al consumidor

-Publicitat-

En el llenguatge del màrqueting es diu que un producte està en declivi quan perd atractiu per als seus compradors i les vendes cauen. Aquesta és la situació en la qual es troben els fabricants de cigarretes, especialment a Europa

Avui en dia pràcticament ningú pot dir que desconeix els perills per a la salut del tabac i els seus derivats, tot i que resta un percentatge (a Catalunya entorn d’un 20%) que continua fumant.

-Continua després de la publicitat -

La consciència de l’enorme morbimortalitat del tabac, considerat com el principal factor de risc per a la salut humana, i que, a Catalunya sols, representa de l’ordre de 10.000 morts anuals, és a dir, més de 27 morts diàries, més d’un mort per hora. Aquest coneixement, junt amb la perspectiva d’un increment dels preus de venda del tabac i la resta de mesures legals dirigides a limitar el seu consum, especialment en espais públics, dibuixen un futur de caiguda del negoci de les cigarretes. Les tabaqueres comencen a no guanyar tants diners com guanyaven. El negoci corre un perill cert.

La indústria del tabac mou un bon grapat de milions. A l’Estat Espanyol el valor de les vendes de tabac l’any 2021 va estar entorn dels 11.300 milions d’euros. Difícilment les indústries tabaqueres deixaran anar aquesta mamella.

-Continua després de la publicitat -

Els especialistes en màrqueting aconsellen, davant una situació com aquesta, i si no es vol renunciar als ingressos que proporciona el negoci, optar per la innovació i cercar allò que se’n diu un producte substitutori, és a dir, un producte amb les mateixes finalitats, però amb algunes característiques diferents, que el facin més acceptable per aquells que han abandonat o pensen abandonar el producte en declivi.

Amb aquesta finalitat han llençat una campanya dirigida a acceptar i accentuar que el perill del tabac radica, no tant en la nicotina, com en el fum i els seus components químics, altament nocius per a la salut de les persones. La seva alternativa consisteix a substituir les cigarretes per ginys sense combustió i, per tant, sense fum. Substituir fumar per “vapejar”, és a dir, inhalar vapor produït per dispositius amb bateries, que no cremen el tabac. Aquest vapor sol contenir nicotina i moltes altres substàncies químiques.

El seu relat consisteix a dir que el tabac escalfat i sense combustió, com que no genera fum, no és tan perjudicial per a la salut com els cigarrets convencionals i que es tracta, per tant, d’una bona eina per tal que els fumadors recalcitrants disminueixin els riscos vapejant en lloc de fumant.

Una campanya valorada en cinc milions de dòlars aproximadament persegueix que el 2025 el 40% de la seva facturació es basi en productes d’aquesta mena. Per ara, l’objectiu es va assolint, especialment entre els més joves: 44,3% dels adolescents entre 14 i 18 anys ho han utilitzat alguna vegada i 22,8% en el darrer any, segons dades del 2021.

És una campanya ben plantejada. Vestida de rigor científic. Congressos com l’E Cigarrette Summit, patrocinat pel Royal College of Physicianats, informes signats per entitats i especialistes coneguts i, darrerament, reportatges, en els quals es critica l’hàbit de fumar cigarretes i es promou el vapeig. És més, una entitat considerada com de les més rigoroses en la cerca de l’evidència científica en el món mèdic, com és la Biblioteca Cochrane ha realitzat una sèrie d’estudis sobre la bibliografia mèdica metodològicament correcta, per respondre a la pregunta de si els e-cigarrets, el vapejadors, són útils per ajudar a deixar de fumar.

La conclusió extreta és que poden ajudar a deixar el tabac, almenys en els sis primers mesos, i que “per cada 100 persones que utilitzen cigarrets electrònics amb nicotina per a deixar de fumar, entre 8 i 12 podrien deixar de fumar de manera reeixida, en comparació amb només 6 de cada 100 persones que utilitzen el tractament de reemplaçament de nicotina, 7 de cada 100 que utilitzen cigarrets electrònics sense nicotina, o 4 de cada 100 persones que no reben suport o que solament reben suport conductual”. Cochare també reconeix que aquests estudis no són concloents pel moment actual i que, per tant, cal considerar-los amb reserves.

El que si està clar és que el vapeig no està exempt de riscos. Els cigarrets electrònics no són segurs per al consumidor. Hi ha evidències científiques del seu efecte irritant sobre les vies respiratòries i l’aerosol del cigarret electrònic conté substàncies tòxiques i carcinogèniques. Fins i tot aquests efectes secundaris ja tenen un nom: EVALI, per les seves sigles en angles, que significa “lesió pulmonar associada a la cigarreta electrònica” (E-cigarette, or Vaping, product use Associated Lung Injury).

Molt camí per recórrer per tenir respostes fermes i concloents. Mentrestant, deixem-nos de ximpleries. Cal desemmascarar les maniobres de les empreses tabaqueres. Per evitar les conseqüències nefastes per a la salut del tabac no hi ha millor solució que deixar de fumar. Tota la resta és perdre el temps i incórrer en riscos. Que no ens venguin fum.

Joan Guix
Ex Secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya

 

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió