Dilluns, 24 de gener de 2022 - Edició 1278
La República

Una proposta d’Acció Política Postelectoral

El Seminari d’Esquerres I-S-R proposa sis eixos d’acció postelectoral: – una proposició de llei per l’amnistia, promoguda des de Parlament – instar la UE per acordar un nou referèndum d’autodeterminació […]

Acord d’Esquerres per la República Catalana 25/11/2020

El Seminari d’Esquerres I-S-R proposa sis eixos d’acció postelectoral:

– una proposició de llei per l’amnistia, promoguda des de Parlament

– instar la UE per acordar un nou referèndum d’autodeterminació

– solidaritat i col·laboració amb les forces que qüestionen el règim del 78

– una gestió eficient i social dels recursos disponibles

– especial atenció a la recuperació postpandèmia

– continuar perfilant la República Catalana que volem 

El proppassat 20 de novembre va ser presentat el Seminari d’Esquerres I-S-R (independentistes, sobiranistes, republicanes) impulsat per l’associació Acord d’Esquerres per la República Catalana (AExRC), entitat que des de fa anys promou ponts i llocs de trobada entre els diferents sectors d’esquerres que defensen la República Catalana.

En efecte, el Seminari d’Esquerres I-S-R aplega persones significades (tot i que actuant a títol individual) de 9 partits polítics, 5 sindicats i diverses altres entitats, així com una desena de personalitats de trajectòria i prestigi reconeguts. Un primer missatge, doncs, és el gran pes que els sectors I-S-R tenen dins les esquerres, desmentint el tòpic que els situava com a marginals. Ben al contrari, cal palesar que reivindicar la República Catalana és majoritari entre la gent d’esquerres.

Igualment es va presentar, com a primer document per al debat obert, una proposta de pla d’acció política post-electoral per rellançar la lluita pels valors republicans i pels drets nacionals de Catalunya. Un pla que permeti aprofitar el deteriorament de l’EE i la probable millora independentista en les pròximes eleccions, amb una acció institucional unitària i una participació civil transversal. Un pla que tingui ben present els problemes socials i en especial els derivats de la Covid-19. Un pla que signifiqui reprendre la iniciativa, amb millors expectatives que en anteriors ocasions, aplegant alhora legitimitat i força.

Com a iniciatives immediates propugna una proposició de llei per l’amnistia promoguda des del Parlament i defensada unitàriament a les Corts espanyoles, i instar la UE a intervenir per acordar un nou referèndum d’autodeterminació. Cal combinar aquestes accions institucionals amb una mobilització ciutadana àmplia i continuada, constituint plataformes unitàries al respecte per aplegar els màxims suports. En particular, cal emmarcar aquestes iniciatives en la solidaritat i col·laboració amb les forces que a la resta de l’EE qüestionen la monarquia i més en general el règim del 78.

Aquestes accions de defensa dels drets civils i nacionals s’han d’acompanyar de millores socials, amb una gestió eficient dels recursos disponibles, tot denunciant que només l’autogovern total ens pot dur a situacions plenament satisfactòries. En particular, cal parar una especial atenció a la crisi sanitària per la pandèmia de la Covid19 i a la crisi socioeconòmica que se’n deriva.

Més en general, cal continuar perfilant la República Catalana que volem, amb l’expectativa d’esdevenir una país referent en l’àrea mediterrània en un ampli ventall de matèries si disposem plenament d’autogovern i dels recursos que generem. Una bona mostra són el seguit de mesures que ha invalidat el Tribunal Constitucional, des de les contingudes a l’Estatut del 2006 fins a les desenes de lleis i decrets posteriors.

Es desprèn clarament de tot plegat que el Seminari d’Esquerres I-S-R no pretén intervenir en el debat electoral, sinó que centra l’atenció en l’acció política posterior al 14-F, impulsant mesures que puguin assolir amplis consensos cap a la implantació efectiva de la República Catalana..

Josep Ferrer (president d’Acord d’Esquerres per la República Catalana)

Junta AExRC

Alfons Bech (secretari)

Ismael Benito

Josep Castelltort

Rosa M. Dumenjó (vicepresidenta)

Josep Lluis Fernández (tresorer)

Josep Ferrer (president)

Participants a títol personal

Elvira Altés

Pilar Castillejo

Toni Comín

Maria Dantas (ERC)

Xavier Diez (USTEC)

Daniel Escribano

Angel Ferrero

Guillem Fuster (Poble Lliure)

Inés Garcia (CGT)

Marina Geli

Juanan Geraldes (Més País)

Oriol Izquierdo (Acció x República)

Teresa Garcia (MES)

Jaume Marfany (comunicació)

Francesc Matas (vicepresident)

Teresa Romeu (Indep-CCOO)

Pau Taxonera (Pirates)

Enric de Vilalta

Mercè Zamora

Mercè Marzo (Pirates)

Juanjo Morales (UGT)

Toni Morral (Junts)

Jordi Muñoz

Joan Josep Nuet (Sobiranistes)

Isaac Peraire (ERC)

Pep Puig

  1. Dolors Sabater (Guanyem)

Montserrat Sagarra

Miquel Salas (Sin Permiso)

Néstor Sastre (Intersind-CSC)

Marina Subirats