Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Què està passant al món casteller? (1)

La guerra pels drets audiovisuals dels castells porta camí de rebentar les malgrat tot bones relacions entre les colles castelleres, algú ha decidit fer negoci amb les seves imatges i […]

Cartes dels lectors 24/05/2019

La guerra pels drets audiovisuals dels castells porta camí de rebentar les malgrat tot bones relacions entre les colles castelleres, algú ha decidit fer negoci amb les seves imatges i ho ha fet de forma matussera, d’amagat i amb promeses que ratllant el tràfic d’influències.

Fa uns dies es va anunciar un acord entre l’empresa SOM, SL i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) per la qual l’empresa patrocinarà els castells a canvi de la cessió per a la seva explotació, dels drets audiovisuals. Un acord per quatre anys a raó de 40.000.-€ per any i tot un seguit de retransmissions i d’un programa setmanal de castells, tot plegat pot tenir un cost per l’empresa guanyadora d’uns 350.000.-€ anuals.

SOM és una cooperativa d’empreses liderada per l’Oriol Soler (fundador en el seu dia del Diari Ara, prèvia subvenció de la Generalitat de Catalunya) que entre altres empreses tenen una productora que serà l’encarregada de produir les retransmissions i els diferents programes.

Malgrat que l’empresa diu ser una cooperativa, la lògica diu que voldrà guanyar diners i aquí neix el problema o el benefici, qui comprarà o pagarà per aquests drets televisius?. Fins ara la XAL i TV3 en tenien els drets i assumien els costos, però ara l’empresa SOM necessita un comprador, o guanyar temps esperant que el poder a TV3 i a la Diputació de Barcelona (controla la XAL) permeti a les dues entitats públiques pagar un alt preu pels drets adquirits per l’empresa SOM, aconseguits vist el panorama a un preu irrisori.

Estarà la XAL o TV3 disposats a pagar un alt cost per aquests drets tenint en compte que ja els tenien a un preu molt inferior? Un altre problema que té l’empresa adjudicatària és que tenia 15 dies per mostrar un document de la CCMC conforme aquesta manifestava el seu interès per les retransmissions, veurem si el signen, si és a cost cero, SOM té un altre problema com recuperarà els diners invertits?

Si us plau, deixem tranquil aquest patrimoni col·lectiu del país i protegim els castells com es mereixen.

Un casteller emprenyat