Diumenge, 5 de febrer de 2023 - Edició 1655
La República

On és la militància de la CUP?

Què passaria si militants de base, sense càrrec orgànic dels diferents partits independentistes, es trobessin, i discutissin per acabar elevant una proposta a les seves respectives organitzacions?

Joan Puig 07/12/2021
Imatge d'uns participants a la Via Catalana. Exemple d'unitat

Fa pocs dies l’exdiputada cupaire Mireia Boya publicava una opinió amb el nom “On és la militància d’ERC?” Entre altres coses deia: “O Esquerra torna a la base i construïm plegats un nou full de ruta compartit des de les entitats socials, o l’independentisme quedarà definitivament escapçat i orfe per a un determinat sector ideològic”.

Parcialment, té raó, però oblida que un grup de militants republicans vam reunir-nos ja fa temps sota el nom de Col·lectiu Primer d’Octubre i ens vam posar a treballar per fer possible que ERC tornés a la base i per construir plegats un nou full de ruta. Entre altres coses, vam fer possible mantenir la unilateralitat en els documents polítics aprovats, en conferència nacional i en el darrer congrés republicà, i ara treballem per oferir una ponència mantinguda en la voluntat clara d’aconseguir la independència i millorar, si s’escau, la ponència oficial, que haurà d’aprovar-se en la conferència nacional de març de 2022.

Però na Mireia Boya, segueixi o no militant-hi, obvia fer autocrítica cap al seu partit i un servidor mai no hauria pensat que la CUP estaria tan propera a l’estratègia de la direcció republicana i surti ara proposar un nou referèndum, fet que tots sabem que és impossible de pactar amb Espanya, i que allargués dos anys més el patiment de la taula de diàleg o de negociació quan tots sabem, i les classes dirigents encara, més que Espanya mai no negocia: o s’imposa o és derrotada. En el cas de la independència de Catalunya, la derrota espanyola serà per la via democràtica.

I és aquí on Mireia Boya té tota la raó: o pactem un full de ruta guanyador entre els partits independentistes i les entitats de la societat civil o no guanyarem. Aquesta és una de les nostres primeres demandes com a Col·lectiu Primer d’Octubre de militants republicans. M’agradaria que la CUP recuperés el seu tarannà i es mantingués en les seves demandes a l’esquerra del Col·lectiu Primer d’Octubre i que ens superin o ens igualin en unilateralitat.

Però no vull acabar aquesta resposta a la companya de viatge Mireia Boya sense una proposta en positiu: Què passaria si militants de base, sense càrrec orgànic dels diferents partits independentistes, es trobessin, i discutissin per acabat elevant una proposta a les seves respectives organitzacions? El que ara mateix sembla impossible que passi entre els líders independentistes, segur que és més factible entre la gent de base: la militància pot arribar a un acord unitari que faci possible que les direccions d’ERC, Junts i la CUP ho acceptin i es deixen de lluites caïnites.

Tirem endavant un fòrum independentista format per gent de base, de com a mínim els tres grans partits independentistes, i parlem sobre on radica el problema de l’actual situació. Deixem-nos de retrets i forcem un acord de full de ruta guanyador que recuperi l’esperit de l’1-0. Recordem que aquell dia vam guanyar i vam posar l’estat espanyol contra les cordes, l’error va ser deixar-ho i acatar el 155.

Mireia Boya, i si ho intentem? On és la militància d’ERC, Junts i la CUP?

Joan Puig i Cordon

30 anys de militància a ERC, membre del Col.lectiu Primer d’Octuvre

Membre de la mesa de l’Assemblea de Representants del Consell per la República