Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

On és la militància de la CUP?

-Publicitat-

Fa pocs dies l’exdiputada cupaire Mireia Boya publicava una opinió amb el nom “On és la militància d’ERC?” Entre altres coses deia: “O Esquerra torna a la base i construïm plegats un nou full de ruta compartit des de les entitats socials, o l’independentisme quedarà definitivament escapçat i orfe per a un determinat sector ideològic”.

Parcialment, té raó, però oblida que un grup de militants republicans vam reunir-nos ja fa temps sota el nom de Col·lectiu Primer d’Octubre i ens vam posar a treballar per fer possible que ERC tornés a la base i per construir plegats un nou full de ruta. Entre altres coses, vam fer possible mantenir la unilateralitat en els documents polítics aprovats, en conferència nacional i en el darrer congrés republicà, i ara treballem per oferir una ponència mantinguda en la voluntat clara d’aconseguir la independència i millorar, si s’escau, la ponència oficial, que haurà d’aprovar-se en la conferència nacional de març de 2022.

-Continua després de la publicitat -

Però na Mireia Boya, segueixi o no militant-hi, obvia fer autocrítica cap al seu partit i un servidor mai no hauria pensat que la CUP estaria tan propera a l’estratègia de la direcció republicana i surti ara proposar un nou referèndum, fet que tots sabem que és impossible de pactar amb Espanya, i que allargués dos anys més el patiment de la taula de diàleg o de negociació quan tots sabem, i les classes dirigents encara, més que Espanya mai no negocia: o s’imposa o és derrotada. En el cas de la independència de Catalunya, la derrota espanyola serà per la via democràtica.

I és aquí on Mireia Boya té tota la raó: o pactem un full de ruta guanyador entre els partits independentistes i les entitats de la societat civil o no guanyarem. Aquesta és una de les nostres primeres demandes com a Col·lectiu Primer d’Octubre de militants republicans. M’agradaria que la CUP recuperés el seu tarannà i es mantingués en les seves demandes a l’esquerra del Col·lectiu Primer d’Octubre i que ens superin o ens igualin en unilateralitat.

-Continua després de la publicitat -

Però no vull acabar aquesta resposta a la companya de viatge Mireia Boya sense una proposta en positiu: Què passaria si militants de base, sense càrrec orgànic dels diferents partits independentistes, es trobessin, i discutissin per acabat elevant una proposta a les seves respectives organitzacions? El que ara mateix sembla impossible que passi entre els líders independentistes, segur que és més factible entre la gent de base: la militància pot arribar a un acord unitari que faci possible que les direccions d’ERC, Junts i la CUP ho acceptin i es deixen de lluites caïnites.

Tirem endavant un fòrum independentista format per gent de base, de com a mínim els tres grans partits independentistes, i parlem sobre on radica el problema de l’actual situació. Deixem-nos de retrets i forcem un acord de full de ruta guanyador que recuperi l’esperit de l’1-0. Recordem que aquell dia vam guanyar i vam posar l’estat espanyol contra les cordes, l’error va ser deixar-ho i acatar el 155.

Mireia Boya, i si ho intentem? On és la militància d’ERC, Junts i la CUP?

Joan Puig i Cordon

30 anys de militància a ERC, membre del Col.lectiu Primer d’Octuvre

Membre de la mesa de l’Assemblea de Representants del Consell per la República

 

 

 

 

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió