
Fa temps, anys, que se sent la remor i que es veu a venir una onada en forma de canvis importants i profunds en la política i més encara en el mapa i funcionament dels partits polítics tal i com l’hem conegut fins ara.
És la remor de la gent, l’onada de la gent, el soroll d’una societat que ha canviat, ha evolucionat, probablement més ràpidament del que ho han fet governs i partits polítics. Una societat més madura, també democràticament, digital, inquieta, que vol saber, conèixer i participar si més no en allò que afecta directament a cada individu.
Ja fa temps que se sent a dir la frase de que si els partits no reaccionen una onada els passarà per sobre, expressió que serveix tant pel seu funcionament intern com pel procés d’independència de Catalunya, i almenys en el primer dels casos (i el segon no trigarà) podríem dir que l’onada ja ha passat per sobre i alguns els tenim estirats sobre la platja, molls i preguntant-se què ha passat, i el que els ha passat per sobre és l’onada.
És per exemple el cas de Barcelona, tot apunta a unes eleccions de blocs i no de partits, on tots els partits, gairebé sense excepció, estan en processos de debat intern sobre què fer davant d’aquesta onada, ara que ja els/ens ha passat per sobre, si fer veure que l’onada no existeix (tot i anar xops) i mantenir les sigles com si res no passés, o acceptar la nova situació post onada i acomodar-se a la nova cartografia dibuixada pels ciutadans, de projectes (blocs) i no de partits. I el que comença a passar a Barcelona acaba passant a la resta del territori.
La reflexió no hauria de quedar només en com adaptar-se al nou mapa de “partits” (potser haurem de canviar-los el nom), sinó que hauria de tenir una mirada interna, a societat canviada partits nous, a noves demanes maneres de funcionar diferents. Poc o molt tots els partits han adquirit consciència de la necessitar d’escoltar més, tant a les bases com als votants, de decidir més entre tots, de socialitzar les decisions abans de prendre-les, de ser transparents, però estem lluny encara de que realment molts s’ho creguin i de que això es transformi en una pràctica i un canvi cultural real intern en el funcionament dels partits. Altrament, una segona onada s’ho pot emportar tot.
Liderar és escoltar. La societat tecnològica, digital, mil-lenial, del segle XXI, reclama un nou model de lideratges, on l’ascendència, que els altres et segueixin i defensin, el marcar un camí que la resta segueix i d’altres característiques tradicionals que defineixen un lideratge, te ara un preu afegit: escoltar. El líder que no activi els mecanismes necessaris, mentals i de procediment, per escoltar, el partit que no incorpori el corrent de pensament “de baix a dalt” i “de fora endins”, acabarà xop i estès a la platja, el temps, en forma d’onada, haurà passat per sobre seu.