Dijous, 26 de novembre de 2020 - Edició 854
La República

Lleialtat sí, Eva, a Catalunya

Després de tant de temps, em sembla que no han entès res, senyora Granados. La majoria de la població catalana fa anys que ha desconnectat d’Espanya

Joan C. Marzo
Joan C. Marzo 07/05/2020
Primer pla de la portaveu del PSC, Eva Granados, en roda de premsa el 10 de febrer del 2020

Dilluns 4 de maig, la portaveu del PSC Eva Granados va demanar al Govern ‘lleialtat en el projecte comú que és Espanya’. Demana al Govern català que sigui lleial a un Govern d’España que es rebaixa a C’s i prega a Inés Arrimadas el seu suport per aprovar el 4t estat d’alarma i, així, continuar amb l’autogovern suspès. De fet, la picada d’ullet del president Sánchez a la dreta no ens ha d’estranyar gens. Ja ho va fer quan va ser elegit president després de la moció de censura contra M. Rajoy.

La mateixa Eva Granados que demana lleialtat al Govern va declarar: ‘No vamos a permitir que el castellano se trate como lengua extranjera’ i presumeix que el PSC ha trencat el tabú perquè està en contra del monolingüisme i que ha arribat l’hora d’acabar amb la immersió lingüística; un model d’ensenyament que reïx des de 1984; un model aplicat per aconseguir que els alumnes aprenguin una llengua que no parlen a casa; un model emprat amb èxit també fora de Catalunya. Un model que, segons la Plataforma per la Llengua, ha demostrat que l’alumnat castellanoparlant escolaritzat en un programa d’immersió lingüística en català sap significativament més català que l’alumnat castellanoparlant escolaritzat en castellà. Malgrat tot, el PSC demana més hores lectives en castellà i en anglès.

Senyora Granados, és vox populi que l’ínfim sector catalanista que restava al PSC fa anys que va fugir, ara, rebutgen el català com a llengua vehicular a l’escola, però vostè demana lleialtat al Govern.

Senyora Granados el PSC demana el mateix que C’s i PP, fins i tot amb les formes; l’altre dia, al Parlament de Catalunya vostè va defensar la posició del seu partit, si no erro, al Decret 4/2020 sobre la violència masclista en castellà, però demana lleialtat al Govern. Tots tres partits són figues del mateix paner!

Senyora Granados, els nacionalconstitucionalistes PSC, C’s i PP (i avui no parlaré dels comuns) no van validar la Junta de Portaveus convocada per la MHP del Parlament Carme Forcadell (presa política) per a tramitar la proposta de resolució d’inici del procés independentista de Junts pel Sí i la CUP. D’altra banda, mai no han vacil·lat ni un moment a dir que l’independentisme és un moviment reaccionari amb el suport del Govern i, així, justificar l’opressió de l’Estat quan va aplicar l’article 155 de la Constitució, però demana lleialtat al Govern.

Senyora Granados no hem oblidat la foto que el secretari general del seu partit, Miquel Iceta, es va fer al costat d’Inés Arrimadas (C’s) i García Albiol (PP) davant del TC quan van presentar un recurs d’empara contra la convocatòria de la Junta de Portaveus del Parlament, però vostè demana lleialtat al Govern. Tampoc no hem oblidat als dirigents del seu partit retratant-se (valgui el doble sentit) al costat de la ultradreta en la manifestació de SCC a favor de la ‘Unidad de España’, però vostè demana lleialtat al Govern.

Senyora Granados, per què al Parlament poden parlar en castellà i al Congreso i al Senado no podem parlar en català? No demani lleialtat a un Govern d’Espanya que menteix, com vostès. No respecten l’Estat plurinacional que prediquen, ja que menyspreen la nostra llengua, la nostra cultura, neguen el fet nacional i el dret a l’autodeterminació.

Després de tant de temps, em sembla que no han entès res, senyora Granados. La majoria de la població catalana fa anys que ha desconnectat d’Espanya.

Senyora Granados tal com ha dit el MHP Quim Torra: ‘Hem d’aixecar i traçar un futur nou, disruptiu, que ens permeti construir de bell nou, no reconstruir passats caducs. I juntament amb aquesta mirada, sumem-hi el “Que cap empresa tanqui”, Gràcies’

Ni oblit ni perdó. Lleialtat sí, Eva, a Catalunya.

Relacionats