Dilluns, 13 de juliol de 2020 - Edició 718
La República

Les bases d’ERC van dir No a l’Estatut i ara dirien No a Sánchez

L’any 2006, l’ERC de Carod i Puigcercós apostava per l’abstenció al referèndum de l’Estatut però, finalment, la direcció va decidir fer una consulta mitjançant 12 assemblees territorials decisòries. Llavors, la […]

Joan Puig
Joan Puig 08/12/2019

L’any 2006, l’ERC de Carod i Puigcercós apostava per l’abstenció al referèndum de l’Estatut però, finalment, la direcció va decidir fer una consulta mitjançant 12 assemblees territorials decisòries. Llavors, la militància republicana va decidir esmenar a la direcció i va apostar pel ‘No’ a l’Estatut. Aquella direcció va ser sensible a les peticions de les bases i, finalment, i va aprovar per unanimitat demanar el ‘No’ a l’Estatut.

La decisió sàvia de la militància republicana va ser l’inici del boom independentista anys després. La militància d’ERC, com diu sempre l’amic Joan Tardà, va fer de “camàlics de la història” i va salvar el país de seguir en la mentalitat de lluitar per l’autonomisme que ja no tenia res a oferir a Catalunya.

Aquell ‘No’ a l’Estatut no va acabar de ser aprofitat per la direcció que va acabar aprovant un acord de finançament que mai es va veure com la solució als problemes de Catalunya, però la pressió dels poders econòmics va fer forat en una part de la direcció republicana malgrat que el seu president del moment, Joan Puigcercós, mai no s’ho va acabar creient. Aquell error va portar a ERC a quedar-se amb 10 diputats i la renúncia de Puigcercós i l’elecció d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, que han portat a ERC als millors resultats de la història malgrat algunes derrotes significatives respecte a les llistes encapçalades per Carles Puigdemont.

Ara, la direcció republicana es troba en una cruïlla semblant, els lobbys de poder i de comunicació apressen per l’abstenció que permeti investir Sánchez i una part de la direcció republicana ho veu clar, però un altre no. Sembla que l’abstenció s’imposa malgrat que el PSOE no vol oferir garanties reals de la taula de negociació política ni cap mena de renúncia de la repressió que segueix més enfortida que mai.

El problema de l’actual direcció és intentar fer creïble a la militància que el PSOE farà quelcom per negociar i finalitzar la repressió i aprovar una amnistia, ho va advertir Joan Puigcercós a #FAQStratraTV3: “Esquerra està buscant garanties i li costarà molt trobar-les. Serà molt difícil l’abstenció”. I faria bé la direcció republicana d’escoltar l’expresident d’ERC que sense dubte va facilitar un dels relleus més honorables fets mai a ERC.

I la millor forma d’escoltar i evitar un desengany de costos irreparables pel país seria tornar a consultar a la militància republicana amb una pregunta binària un cop tinguem la proposta del PSOE. L’executiva d’ERC va consultar a la militància en una primera pregunta que no tenia massa sentit, però la militància hi va participar, ara aquesta militància que vol participar de les grans decisions es mereix la consulta de veritat, serà un greu error no fer-ho i un greu menyspreu a una militància que ha sabut sempre mostrar saviesa en les seves decisions.

Com que el PSOE no pensa oferir cap garantia per avançar en una negociació política, ni anul·lar la repressió i ni aprovar l’amnistia, la militància diria clarament ‘No’ a Sánchez i acabaria reforçant el partit històric d’aquest país, seria una pas més cap a la independència de manera definitiva.

Relacionats