Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

La paella de l’enveja….

Per cert, Pilar Rahola,, que l’enveja no ens distregui de l’objectiu final, la independència

Joan Puig 30/07/2021
Imatge de la Paella de la Pilar Rahola

La foto d’uns amics, a l’aire lliure i després de compartir i gaudir d’una paella, ha provocat una guerra de puristes en contra els que hi surten. És una foto que té una certa transversalitat, amb un diputat de Bildu i la parella Marta Sibina i Albano Dante-Fachin (Octuvre), feta en una trobada al voltant del president Puigdemont i, per culpa de la repressió, celebrada a la Catalunya Nord.

De seguida, els que atien la guerra civil independentista han començat, amb tot l’odi i ceguesa del món, a exigir dimissions i responsabilitats. Sincerament crec que aquesta reacció és bàsicament un atac, de banyes o d’enveja, per no ser-hi convidats i així carreguen contra la presència de persones com Jon Inarritu, Marta Sibina o Dante Fachin com si no poguessin participar en una trobada estiuenca d’amics.

Pretendre que la foto ha provocat la cinquena onada de la pandèmia em sembla no només pueril sinó que delata a tots aquests puristes de pacotilla que l’han criticada oblidant que això ha passat a totes les cases i que ben segur ells han fet coses semblants. A tall d’exemple, el mateix dinar a la Casa de la República, el dia del retrobament de Junqueras i Puigdemont, o altres retrobaments similars ocorreguts aquests dies. Tot això és ridícul davant la permissivitat de quatre “pijos” amb els concerts multitudinaris de Canet Rock, Cruïlla o el Vida, i molts altres, concentracions aquestes on sembla que els tests d’antígens no van funcionar i d’on s’hi han vist imatges en les quals era clar que no es complien les normes de prevenció contra la Covid-19.

I no cal retrotreure’s al sorollós silenci davant d’imatges de transports públics saturats en plena pandèmia o els errors de gestió que van provocar una mortaldat a les residències de la gent gran. Voler convertir una foto d’una trobada, que tots o una immensa majoria hem fet aquest estiu, en els culpables de la cinquena onada de la pandèmia, repeteixo, és ridícul i fora de lloc.

El drama és que els puristes estan acostumats a suquets de peix en llocs privilegiats o en espais sota sospita on no s’han reunit una vintena de persones sinó molts més, però amb el pacte tàcit de callar-ho. Deu ser que pensen que una paella no és suficient per considerar-ho un dels suquets d’estiu.

De la foto d’un grup d’amics acompanyant el president Puigdemont, que segueix a l’exili, el que segurament fa mal és la certa transversalitat que respira i l’enveja que genera. N’hi ha que no entenen que, malgrat discrepar, la gent pugui parlar i, si Pilar Rahola i Albano Dante Fachin s‘havien tirat els plats pel cap, que millor que un retrobament durant una paella entre amics. L’enveja explica la reacció dels “puretes” que ens volen alliçonar, aquests rígids integristes que mai no es miren al mirall i els costa acceptar una situació com aquesta.

Per cert, Pilar Rahola,, que l’enveja no ens distregui de l’objectiu final, la independència.