Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

La Via Eslovena, la via de la dignitat

Són pocs els mitjans, periodistes, opinadors que no han caigut en la mentida del relat inventat aquest diumenge per la capçalera del Grup Godó. El diari La Vanguardia va decidir […]

Joan Puig
Joan Puig 11/12/2018

Són pocs els mitjans, periodistes, opinadors que no han caigut en la mentida del relat inventat aquest diumenge per la capçalera del Grup Godó. El diari La Vanguardia va decidir carregar contra el president Torra i la seva defensa de l’anomenada Via Eslovena, és a dir la defensa de la dignitat d’un país i dels seus ciutadans per la llibertat del seu poble.

Tot i que el Grup Godó carrega un dia si i un altre també contra el procés independentista, rep milions d’euros de les administracions públiques catalanes, sigui l’Ajuntament de Barcelona o el Govern independentista. La portada fake news de La Vanguardia d’aquest diumenge assimilava la via Eslovena com una aposta per la violència, un discurs que va despertar la complicitat dels rivals del president Torra i que alguns republicans van recollir.

Comprovar que Vox, el PSOE, PP, Ciudadanos, Ada Colau, Gabriel Rufian, Roger Torrent, PDeCAT, és a dir tot l’espectre ideològic carregi contra les paraules del president Torra és una demostració palpable que la majoria dels nostres líders polítics no estan a l’altura democràtica del moment que ens toca viure.

Però el drama no acaba en la classe política, també entre els mitjans de comunicació ha guanyat la manipulació de La Vanguardia. Aquest matí els cinc tertulians d’El Matí de Catalunya Ràdio han coincidit amb les crítiques al president, uns més abrandats que altres però cap ha fet una defensa: Antich (El Nacional), Puente (diario.es), Casas (Nació digital), Andolz i Astrid Barrio. És la imatge de mitjans plurals comprant el discurs de La Vanguardia.

Amb l’excepció d’El Punt-Avui, Vilaweb, La República i alguns altres mitjans digitals, la resta ha comprat el relat dissenyat pel Grup Godó. El grup editorial més ben dotat d’ajudes de les administracions no ven diaris però segueix influint entre els lideratges independentistes per desgràcia del procés.

La Via Escocesa només és possible si tens davant teu un país democràtic com el Regne Unit o el Canadà, però els catalans tenim davant nostre un país de passat i present imperialista com és Espanya. Tot i que mai dialoga i utilitza la violència per aconseguir els seus objectius, ja som molts els que no li tenim por a un estat repressor com l’espanyol, estat fallit a ulls dels demòcrates de tot el món.

Que la dreta i l’esquerra espanyola ens ataquin forma part de la normalitat, però que Ada Colau, Gabriel Rufian, Bonvehi o Roger Torrent coincideixin amb les forces repressores demostra la fragilitat del pensament d’alguns dels nostres lideratges.

Postdata: Aquest estiu vaig passar uns dies de vacances a Eslovènia i sincerament sana enveja, si un poble no lluita per la seva llibertat com volem aconseguir la independència, fins a no ser lliures sempre tindre present que hagués passat si el dia 3 o 10 d’octubre ens haguéssim mantingut fidels al resultat del referèndum de l’1-O, seríem avui un país reconegut dins l’ordre mundial com ho és Eslovènia? Jo ho afirmo avui seríem la República Catalana, nou estat reconegut, no en tinc cap dubte.

Relacionats