Dissabte, 16 de gener de 2021 - Edició 905
La República

Ens cal un Govern de la República Catalana a l’exili

Sortim de l’atzucac “guerra civilista” i recuperem una il·lusió: convertim el Consell per la República en un veritable Govern de la República Catalana a l’exili, ja sense més eufemismes

Joan Puig
Joan Puig 05/09/2020
Pla general de la foto de familia a l'acte de presentació del Consell per la República a Brussel·les, amb el president Torra i l'expresident Puigdemont al centre. (horitzontal)

He llegit amb atenció la demanda feta pel company Isaac Peraire, en una opinió publicada, en el sentit que s’aturés l’activitat del Consell per la República fins després de les eleccions. Ho trobo prou raonable, però tinc una altra proposta, molt més ambiciosa en clau nacional, que ja vaig escriure fa mesos veient que el Consell per la República no acabava d’obtenir una implicació massiva dins l’independentisme.

Al novembre o el febrer tindrem eleccions catalanes i, malgrat els enfrontaments que hi ha entre alguns sectors dels dos grans partits independentistes i malgrat que la CUP estigui en fase de reflexió, no dubto que l’independentisme tornarà a guanyar. Així les coses, la meva proposta, escrita fa temps, crec que guanya força.

D’acord, doncs, en aturar de moment el Consell per la República, com demana el representant d’ERC, però preparem-lo perquè es converteixi, després de les eleccions, en un veritable “Govern de la República Catalana a l’exili”, un nom que la comunitat internacional entendria perfectament què és i què vol dir i, a més, estaria d’acord amb el que ha significat l’exili d’uns dirigents, provocat per la repressió política.

El Govern interior, el sorgit de les urnes, que es dediqui a gestionar l’autonomia de la millor manera que pugui, amb les cartes marcades de la baralla amb què juga, mentre que caldrà donar resposta a la ciutadania desitjosa de la independència, i victoriosa a les urnes, amb aquest Govern de la República Catalana a l’exili que, coordinadament amb el Govern interior, prepari aquelles necessitats que avui sabem que no es poden materialitzar des de l’interior, ja que Espanya ens ho impedeix.

 

El món digital és una gran oportunitat i no vull explicar més propostes, perquè cal ser intel·ligents i no mostrar les cartes que no tenim marcades, però ho tinc molt rumiat i preparat. Una primera idea senzilla per guanyar complicitats entre les forces independentistes pot ser que el partit que tingui la presidència de la Generalitat a l’interior tingui la vicepresidència del Govern a l’exili, i el partit que tingui la vicepresidència a la Generalitat a l’interior tingui la presidència del Govern a l’exili. Una proposta en ares de recuperar la confiança entre els líders independentistes.

És a dir, cal una doble mirada per, a la vegada, gestionar el que tenim i simultàniament, en el termini màxim que marqui el que duri la legislatura entrant, preparar la proclamació de la independència en virtut d’haver superat el 50% dels vots independentistes.

Sortim de l’atzucac “guerra civilista” i recuperem una il·lusió: convertim el Consell per la República en un veritable Govern de la República Catalana a l’exili, ja sense més eufemismes. És una oportunitat. És la meva una proposta, crec que raonable, i, com a mínim, és un punt de partida per recuperar un relat independentista guanyador.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relacionats