Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

El Gobierno del PSOE i Podemos són responsables de l’aprovació del suplicatori

“Mentre ens matem entre independentistes, el Gobierno més progressista de la història ens segueix reprimint”

Joan Puig
Joan Puig 09/03/2021
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, encaixant la mà del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, en la signatura de l'acord programàtic del govern de coalició, el 30 de desembre de 2019.

Veient el resultat de la votació en la qual quasi 300 eurodiputats s’han negat a donar suport al suplicatori al president Puigdemont i als consellers Ponsatí i Comín, podem dir i afirmar que si el Gobierno més progressista de la història volgués de veritat baixar la tensió amb l’independentisme i preparés de veritat la taula de negociació, ho tenia molt i molt fàcil: demanar als eurodiputats socialistes europeus no aprovar un suplicatori que el que ha fet és dividir el Parlament Europeu.

Arrossegant els socialistes europeus a aprovar el suplicatori, el gobierno no ha volgut rebaixar la tensió, de la mateixa manera que fa mesos, per no dir anys, que van jugant amb la reforma del delicte de sedició i amb els indults, sense importar-los gens ni mica el patiment afegit que comporta per a les famílies dels presos polítics. És una demostració palpable que el Gobierno segueix cada dia amb la repressió i que només intenten fer el paperot amb bones paraules. La meva experiència de quatre anys a Madrid vaig ensenyar-me que la majoria de dirigents polítics espanyols, siguin de dretes o d’esquerres, són mala gent a l’hora de parlar de Catalunya. No són de fiar, i ho saben tots els polítics catalans, fins i tot l’amic Joan Tardà.

El diàleg no és possible amb la mala gent. L’altre dia la presidenta Forcadell reconeixia l’error de renunciar a la llengua catalana en el judici del Tribunal Suprem i tenia raó: com més “bondat” els catalans mostren, més repressió exerceixen els governants espanyols. Ara mateix han aconseguit la desmobilització total de l’independentisme, han aconseguit que l’independentisme segueixi en guerra civil, i d’aquesta manera és impossible guanyar. Ho vèiem ahir a la nit a la pel·lícula sobre la figura de la ministra anarquista Frederica Montseny quan deia: “mentre ens matem entre nosaltres, el feixisme avança”. Passat al moment actual queda: “mentre ens matem entre independentistes, el Gobierno més progressista de la història ens segueix reprimint”. I avui han permès l’aprovació del suplicatori de tres membres del govern català a l’exili.