Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023
Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023

El català recurs, cimbell, electoral?

-Publicitat-

Publicat: (El Periódico) “L’Ajuntament de Barcelona s’obre a multar per discriminació lingüística. El consistori invertirà 24,2 milions per a promoure el català”

Curiós titular… esbiaixat! “S’obre a multar”. Amenaça que, després, diu que no executarà. Anuncia una inversió milionària que s’aplicarà en 4 anys. Segur que governarà? Per què aquest titular ara, poc abans de les eleccions?

-Continua després de la publicitat -

Situació.

La persecució del català, la castellanització, és crònica. Felip IV: (sobre 1650) “Cal imposar a Catalunya els usos i costums castellans”. Felip V fins a Felip VI, 300 anys!, amb Franco per mitjà, no han aconseguit eliminar-ho. La immigració espanyola (Santa Coloma de Gramenet) va demanar la immersió a l’escola. El Parlament català la va aprovar, 1983, amb només 2 vots en contra. Va ser un èxit reconegut internacionalment. Va facilitar la integració social i laboral desitjada. Va funcionar fins que el castellanisme, nacionalisme, espanyol va reaccionar.  Ara hi hem d’afegir el gran creixement de la immigració africana, sud-americana, asiàtica, europea. Disminueix l’ús del català en els entorns socials de les grans urbs. Especialment, Barcelona capital i el seu entorn. Als patis dels col·legis, es diu, predomina el castellà.

Més: PSOE i PP impedeixen que tiri endavant una iniciativa perquè el català sigui llengua oficial a la UE. Més: La Marató de Barcelona exclou, una vegada més, el català de totes les comunicacions.

En paral·lel, notícies de clara discriminació lingüística, desatenció als catalanoparlants. I, molt greu, la judicialització d’un conflicte que provoca, agreuja, l’Estat espanyol. La justícia espanyola ignora el que en el seu moment va aprovar el Parlament català per claríssima majoria i imposa % de castellà. Com qualificar això? Ho diu el catedràtic madrileny de filologia, Juan Carlos Moreno: “nacionalisme lingüístic espanyol, ideologia destructiva. Colonització”.

L’Ajuntament comunista/socialista “s’obre”. S’obre?

Aquesta definició a què compromet? A res! Anuncia 24 milions a aplicar durant 4 anys. Pensa seguir al capdavant de l’Ajuntament? El problema de la castellanització, fins i tot per via judicial, és d’ara o de fa temps? Què ha fet l’Ajuntament barceloní en els 8 anys que porten els socialistes i comuns governant per a evitar aquesta deterioració?

Optimitza l’aplicació del que es disposa pel Parlament, el govern català? Hi ha  organismes especialitzats, d’associacions cíviques que tenen la seva raó de ser precisament en la preservació i difusió de la llengua i cultura catalana! Per què ho diu ara l’Ajuntament de Barcelona?

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua denuncia que Veritas ha acomiadat una treballadora d’una botiga de Puigcerdà per parlar en català

És Oportuna aquesta proposta? ho és exclusivament en funció de les eleccions pròximes. Cal analitzar si la qüestió de la llengua formava part de les propostes electorals del comuns i socialistes, que governen des de fa 8 anys!. Si la resposta fos afirmativa, ara, es millor o pitjor?

Si no en formaven part, però tos just ara reaccionen a una campanya a 4 anys vista, davant la creixent sensibilitat del problema un cimbell, electoral… OPORTUNISTA.

I el català entre les llengües més importants!

Publicat: (VilaWeb) “El català, en 12 posició entre les 15 llengües més influents del món”. Ho diu el Ministeri de Cultura francès!

Decreix el % que ho utilitza a Catalunya, però augmenta clarament la seva influència cultural, tecnològica, presència en la xarxa, etc. El nombre de catalanoparlants és independent de la seva incidència. S’està, per tant, davant un importantíssim “actiu”. Se li presta tota l’atenció que mereix? Succeeix com Catalunya a Espanya: 16% de població, genera el 25% d’exportacions, el 19% del PIB, és la principal font de riquesa productiva. Productivitat catalana! Motiu d’orgull y més motiu per defensar-ho!

Enquesta recent  del CEO: el 77% de les persones se senten bastant o molt orgulloses de ser catalanes. És coherent que no prioritzin la defensa de la seva llengua al marge del que facin els Ajuntaments? És coherent que existeixin votants que es considerin catalans i no defensin, exigeixin!, el seu idioma mil·lenari? Què farien els alemanys, francesos, anglesos, italians, davant d’algú que els hi volgués imposar una llengua colonitzadora? Què ha de fer un català amb dignitat, orgull, de la seva llengua?

Tot permet concloure que  l’Ajuntament barceloní fa servir  la llengua com a recurs per a guanyar vots! Segons els fets i resultats de la seva gestió des de que governen, estan materialitzant “que s’aconsegueixi l’efecte… encara que es noti la cura?

Si el votant barceloní, té criteri propi, coherència, dignitat, respecte a la seva historia, llengua… què ha d’interpretar d’aquestes sospitoses promeses?

És aplicable a tots els Ajuntaments! A qui han de triar els votants? A partits que defensin el català o als qui l’ignorin, subordinin al castellà?

 Què és el coherent…?

 

 

 

 

 

 

- Publicitat -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Més opinió