Dissabte, 6 de març de 2021 - Edició 954
La República

14-F: el judici del procés

Encara no hem entès que si hi ha pedres al camí és perquè algú els hi ha posat i si ens hi ensopeguem a cada pas que fem és per què anem amb els ulls tapats i algú ens hi fa topar

Albert Pont
Albert Pont 26/01/2021
El Parlament, més a prop de reforçar la majoria independentista.

Les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya poden ser de gran excepcionalitat més enllà del recurrent i reiterat caràcter plebiscitari que els partits dits sobiranistes hi vulguin donar. Però no ho seran perquè ens donin l’oportunitat de demostrar per enèsima vegada que som la majoria social o per què aixecaran els nous liderats del sobiranisme; sinó perquè ens donen l’oportunitat de sotmetre a judici popular els nostres representants polítics durant el procés sobiranista, i ens permetran impedir que els partits autonomistes puguin tornar a jugar amb la nostra confiança i amb la sobirania del nostre poble.

Òbviament, el 14-F serà un judici sense fiscals, ni vistes orals, ni penes de privació de llibertat pels encausats, perquè no tenim la capacitat de processar ningú per alta traïció. Tanmateix, a les pròximes eleccions les bases del sobiranisme podran exercir d’acusació popular i sotmetre a valoració l’actitud de tots els partits amb representació parlamentària durant el procés sobiranista.

Al llarg dels darrers anys des de la declaració d’independència, ens hem pogut desvincular del xoc emocional al qual varen estar sotmesos. Hem tingut prou temps per començar a veure la realitat amb perspectiva. I tanmateix, queden masses interrogants sense resposta.

On són les estructures d’Estat que havien d’aixecar la independència de Catalunya? Què se n’ha fet de la lleialtat institucional? Per què els alts càrrecs que es varen sotmetre a l’aplicació del 155 encara conserven el seu lloc? Si la unitat del sobiranisme és imprescindible per assolir la independència, per què els grans partits polítics fan tot el possible per evitar-la? Per què no s’ha creat un govern efectiu a l’exili? Quin és el vincle entre els atemptats d’agost de 2017 i la independència de Catalunya? Per què el Consell per la República no actua en clau de país? Per què els exiliats no demanen asil polític a l’estranger?

Encara no hem entès que si hi ha pedres al camí és perquè algú els hi ha posat i si ens hi ensopeguem a cada pas que fem és per què anem amb els ulls tapats i algú ens hi fa topar.

El pròxim 14-F el judici del procés quedarà vist per a sentència, i al meu entendre, el veredicte hauria de ser de culpabilitat per a tots aquells partits que varen prendre part del procés sobiranista.

Albert Pont

President del Cercle Català de Negocis