Diumenge, 31 de maig de 2020 - Edició 675
La República

Uns 400 alcaldes catalans demanen un judici “just i imparcial”

Uns 400 alcaldes catalans han demanat aquest diumenge que el judici sobre el procés sobiranista que començarà el dimarts sigui “just i imparcial”, i la llibertat immediata dels presos polítics […]

Avatar
Agències 10/02/2019
Alcaldes catalans demanen un judici "just i imparcial" als presos polítics

Uns 400 alcaldes catalans han demanat aquest diumenge que el judici sobre el procés sobiranista que començarà el dimarts sigui “just i imparcial”, i la llibertat immediata dels presos polítics perquè puguin assistir en llibertat al judici del Tribunal Suprem (TS). Així ho reclama el manifest llegit durant l’acte ‘Llibertat, justícia i democràcia’, que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Barcelona i ha organitzat l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en col·laboració amb el consistori.

El manifest ha estat llegit per sis alcaldes en representació de diferents formacions polítiques: l’alcalde de Les (Lleida), Emilio Medan (Unitat d’Llauren-PSC); de Cercs (Barcelona), Jesús Calderer (Demòcrates); de Mieres (Girona), Enric Domènech (CUP); de Montcada i Reixach, Laura Campos (CatComú); de Tortosa (Tarragona); Meritxell Roigé (PDeCAT), i de Cambrils (Tarragona), Camí Mendoza (ERC).

També han exigit el “respecte als drets fonamentals com són el dret de reunió i manifestació, el dret de participació política i la llibertat d’expressió i d’informació”. El manifest expressa el seu suport a tots els dirigents polítics i socials “perseguits amb acusacions infundades” i a les seves famílies, i reivindica que posar urnes no és cap delicte.

Així mateix, defensen la necessitat de “una solució política i democràtica al conflicte entre Catalunya i Espanya a través del diàleg sense condicions”, i manifesten el compromís del món local per garantir l’exercici dels drets i llibertats de la ciudadania, i el dret a decidir el futur de Catalunya. I criden la ciutadania catalana i de tota Espanya a respondre d’una manera pacífica i ferma en defensa dels valors democràtics amenaçats i l’exercici dels drets fonamentals”.

“Greu vulneració de drets”

Consideren que després de l’1-O l’Estat ha pres mesures excepcionals com l’aplicació del 155 i “l’aplicació forçosa i desproporcionada del dret penal”, i alerta que aquestes mesures afecten als drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania. Així, critiquen que l’empresonament dels presos sobiranistes i les accions penals iniciades contra alcaldes “representen una greu vulneració dels drets i les llibertats de la ciutadania”.

Segons el manifest, aquestes accions penals han vulnerat diversos drets, com el de la defensa, el de la legalitat penal, a la imparcialitat judicial, el de participació política, de llibertat d’expressió, i el de reunió i manifestació, entre uns altres. “Tot apunta al fet que amb aquests procediments judicials es busquen càstigs exemplars i un efecte dissuasori de determinades posicions polítiques en el futur”, afegeix, i afirma que hi ha una voluntat de venjança.

A més, veuen les acusacions contra els dirigents independentistes processats “infundades i clarament desproporcionades”, i sostenen que això s’emmarca en una reculada en l’Estat de dret.

Familiars dels presos polítics criden a mobilitzar-se 

La representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC, que agrupa als familiars dels presos polítics), Laura Masvidal, ha cridat aquest diumenge a mobilitzar-se davant l’inici del judici de l’1-O per “frenar una fera”, com ha descrit a l’Estat, ja que, segons ella, s’ha despertat de l’herència del franquisme. La també dona de l’exconseller Joaquim Forn ho ha dit en la seva intervenció durant l’acte de l’ACM i l’Ajuntament de Barcelona.

Masvidal ha sostingut que les mobilitzacions han de ser “pacífiques però determinades” i ha assenyalat que, si cal demanar que el judici sigui just, vol dir que no hi ha justícia. “Abracem-nos en un sol clam de llibertat i de justícia. I, amb serenitat i fermesa, defensem el que és just amb la voluntat de no renunciar a res”, ha afegit.

Ha alertat que en els últims mesos s’han obert processos penals contra alcaldes, artistes, professors i activistes, a més de l’empresonament de dirigents independentistes: “L’Estat no vol que siguem. No obstant això, som”. També ha criticat la manifestació d’aquest diumenge a Madrid en contra d’establir un relator en les negociacions entre l’Estat i la Generalitat: “Ens volen silenciats”.

A més, ha agraït les mostres de suport rebudes i ha celebrat que en l’acte d’alcaldes hi hagi representació de diversos partits, alguna cosa que veu positiu perquè s’han “sumat sensibilitats davant l’evidència que les llibertats es troben en perill”.

Relacionats