Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Vilagrà compareixerà a petició pròpia al Parlament per les irregularitats de les oposicions

El Govern obrirà una "bústia" per rebre les incidències i rebutja assumir el cost del contracte

|

- Publicitat -

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, compareixerà voluntàriament al Parlament per donar explicacions per les irregularitats a les oposicions. Vilagrà ho farà en comissió parlamentària i a petició pròpia tot i que els dos principals grups, el PSC-Units i JxCat, ja havien anunciat que li ho demanaran pel “caos” i el “desgavell” a les proves. A més, el Govern obrirà una “bústia” per rebre les incidències dels examinands. Vilagrà, que s’ha reunit aquest matí amb els sindicats per analitzar la situació, ha advertit que l’executiu no assumirà el cost del contracte de l’empresa externa pels “incompliments flagrants”. També ha obert la porta a repetir “en el menor temps possible” els exàmens on es puguin constatar més irregularitats.

Dissabte, 13.581 persones estaven convocades a les proves, però segons van denunciar diversos sindicats, hi va haver retards, es van arribar a cancel·lar exàmens i es va violar l’anonimat dels exàmens. Per això la consellera ha dit que on hi va haver “anomalies importants” probablement s’haurà de repetir la prova, i ha dit que se separarà d’aquells exàmens en que sí que es van desenvolupar amb normalitat.

Publicitat

La consellera de la Presidència ha dit que es va optar per subcontractar el servei a una empresa externa perquè molts dels que feien les proves eren normalment persones que feien vigilància en processos de selecció. En tot cas, ha remarcat que en cap cas es seguirà amb els serveis de l’empresa subcontractada, que creu que va cometre “incompliments flagrants” del contracte. “No assumirem el cost d’aquesta contractació”, ha avisat. La licitació era, segons han apuntat des de Presidència, d’1,4 milions d’euros.

Vilagrà ha reconegut que des de primera hora hi va haver incidències a les oposicions i ha admès que es tracta d’una situació “molt dura”, especialment per als opositors que “feia mesos que estaven pendents de l’examen i molt concentrats”. “No és tolerable”, ha afegit.

Els sindicats demanen solucions “ràpides”

Els sindicats que formen part del grup de treball d’estabilització en el marc de la mesa general de negociació de funció pública -IAC-CATAC, CCOO i UGT- s’han reunit aquest diumenge amb Vilagrà. Les organitzacions han demanat solucions “ràpides” per als afectats i han informat que s’ha constituït un gabinet de crisi, que es reunirà dimecres. També han reclamat el retorn de les taxes com a indemnització per a les persones afectades.

En declaracions a l’ACN, el coordinador de l’Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Manel Pulido, ha dit que han quedat “mitjanament satisfets” de la reunió amb Vilagrà perquè el Govern ha assumit les demandes dels sindicats, com la mateixa trobada d’urgència, la bústia per recollir les incidències i la constitució del gabinet de crisi. CCOO exigeix al Govern que solucioni “urgentment” la situació de les persones afectades en el concurs d’estabilització i que els examinands rebin “disculpes directes”.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

Pulido espera que en dues setmanes el Govern decideixi què fer amb els processos en què es van detectar irregularitats i que aquelles proves que eventualment s’hagin de repetir es tornin a fer abans de l’estiu.

Sobre els problemes que es van viure dissabte, Pulido ha expressat que va ser “horrible” i ha lamentat que els opositors tinguessin la “sensació de maltractament” per part de l’administració: “Això no pot passar. No pot ser que més de 13.000 persones s’examinin per accedir a un lloc públic i se sentin tractades d’aquesta manera. Això ho ha d’assumir el Govern i, de moment, de forma pública ho està fent”. “Aquesta experiència no s’ha de repetir i l’empresa no ha de cobrar ni un sol euro”, ha reblat.

Pulido ha afegit que era “possible” organitzar les proves amb personal propi i que aquells pocs processos dels 72 dels quals no es va externalitzar l’organització, com el de personal laboral en l’àmbit educatiu, no van registrar problemes.

Per la seva banda, la secretària general de IAC-CATAC, Assumpta Barbens, ha demanat que si s’ha de repetir alguna prova es faci “al més aviat possible” i abans de les vacances d’estiu. En declaracions a l’ACN, Barbens, que també és portaveu de l’IAC, apunta que els opositors “ja han patit prou angoixa” i que s’ha de mirar per no fer-la encara més gran. El sindicat ha denunciat que durant el procés hi va haver “moltes mancances i irregularitats”, algunes de “greus” i d’altres que titllen de “maltractament constant” als examinands.

Alhora, Barbens coincideix amb el Govern que correspon a l’empresa externa assumir els costos derivats de les irregularitats. I és que repetir els exàmens també suposaria una despesa. “En el seu dia ja vam denunciar l’externalització i no volem més malbaratament de diners públics”, ha apuntat. Però el sindicat també apunta als deures del Departament de Funció Pública. Creuen que va deixar “massa sola” l’empresa durant el procés. “Va mancar personal del Departament que pogués donar una resposta contundent i ràpida a les qüestions que estaven plantejant”, ha dit.

Finalment, el sindicat ha recordat que haurien preferit el procés via concurs de mèrits i, veient com ha anat tot plegat, senten “més ràbia i tristor” que la jornada transcorregués com va anar.

PSC i Junts registraran la petició de compareixença de Vilagrà

Tant els socialistes com Junts han anunciat que registrarien peticions de compareixença per Vilagrà. A més de demanar la compareixença de Vilagrà, JxCat també registrarà preguntes parlamentàries per esclarir els fets i que “s’assumeixin responsabilitats”. Els de Salvador Illa també tenen pensat registrar la petició de compareixença urgent de Vilagrà en considerar que les seves explicacions fins ara han estat “insuficients”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut