Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’especulació de Sánchez amb els presos té data de caducitat: divendres

La Fiscalia presentarà els escrits d’acusació al Suprem i a l’Audiència Nacional contra els processats independentistes

|

- Publicitat -

ACN Madrid.- La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha confirmat que a Fiscalia presentarà aquest divendres els escrits d’acusació de les causes que se segueixen tan al Tribunal Suprem, on s’instrueix la que es dirigeix contra 18 processats per l’1-O, com a l’Audiència Nacional, que jutjarà el Major dels Mossos Josep Lluís Trapero, la seva intendent, Teresa Laplana, i els excaps de la policia Pere Soler i César Puig. En declaracions als mitjans després de participar a la Lectura de la Constitució Espanyola, Segarra ha apuntat que el termini de presentació de les conclusions provisionals “està a punt de concloure”, i malgrat que “encara tindríem temps de presentar-les fins dilluns, tenim previst presentar-ho el divendres dia 2”. Segarra ha promès que divendres els mitjans tindran a la seva disposició una nota de premsa i els enllaços als textos que es presentaran.

Segarra no ha aclarit si en aquests escrits mantindrà les acusacions de rebel·lió per a tots els processats, un punt clau en el desenvolupament del procés que tindrà lloc previsiblement a principis del 2019 i que marcarà la relació entre el govern espanyol i els grups independentistes.

Publicitat

S’espera que aquest divendres presentin també al Suprem els seus escrits l’Advocat de l’Estat i l’acusació popular de VOX, que hauran de contenir –com en el cas de la Fiscalia- les peticions de pena individualitzada per a cadascun dels acusats.

El passat 25 d’octubre el Tribunal Suprem va tancar la instrucció de la causa del procés i va donar per bona la investigació feta pel jutge instructor, Pablo Llarena, que va processar 25 persones malgrat que finalment només 18 aniran a judici.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

Es tracta dels nou líders independentistes empresonats (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell) i de la resta de processats que estan en llibertat provisional: els exconsellers Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, els exmembres de la Mesa Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet i Lluís Guinó.

Tots els que estan en presó preventiva estan acusats de rebel·lió, un delicte que pot comportar penes de fins a 30 anys. En els cas dels exmembres del Govern, també estan processats per malversació.

En canvi, el Suprem no jutjarà els que es troben a l’estranger, tot i estar processats. És el cas de Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluís Puig, Anna Gabriel i Marta Rovira.

En el cas de l’Audiència Nacional contra Trapero i els comandaments dels Mossos, la Fiscalia presentarà l’escrit després que el 15 d’octubre, l’Audiència obrís judici oral. Trapero està processat per dos delictes de sedició i un d’organització criminal, Laplana per un delicte de sedició i Puig i Soler per un delicte de sedició i un altre d’organització criminal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut