Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

La Mesa del Congreso admet a tràmit una petició per investigar el cas Castor

ERC i Compromís han presentat una petició que avançarà a la Junta de portaveus on previsiblement toparà amb el ‘no’ del PSOE i del PP

Agències 03/11/2021

La Mesa del Congreso ha admès a tràmit aquest dimecres la petició dels grups d’ERC i Compromís per a la creació d’una comissió parlamentària per depurar responsabilitats pel fiasco del magatzem submarí de gas Castor, que va provocar més de 500 petits terratrèmols i va acabar costant com a mínim 1.350 milions d’euros als contribuents.

L’admissió a tràmit no suposa que la petició obtingui l’aval de la Junta de Portaveus, que previsiblement acabarà rebutjant la proposta amb el vot contrari del PSOE i del PP. El passat 18 d’octubre va començar el judici contra els directius de l’empresa adjudicatària Escal a l’Audiència de Castelló.

La iniciativa d’ERC i Compromís recorda que el Congrés té “l’obligació de posar llum i taquígrafs” sobre el procés administratiu i polític que va fer possible el projecte i que un cop va fer fallida va compensar les empreses que l’impulsaven. Una obra “faraònica” de “gran cost” que només pretenia beneficiar els “oligopolis”, sostenen, i que a més, es va adjudicar sense concurrència competitiva ni publicitat.

Les dues formacions recorden que el Butlletí Oficial de l’Estat recull un cost de 1.350 milions d’euros per a la ciutadania, però cal afegir a aquesta quantitat 295 milions d’euros més pels drets retributius per a l’empresa concessionària. L’empresa adjudicatària, Escal UGS, és propietat en un 65% d’ACS, propietat de Florentino Pérez, i segons ERC i Compromís va “intentat inflar la compensació financera a través de la facturació entre filials de grups, l’incorporació de serveis desvinculats de l’activitat industrial i la inclusió de costos inexistent fins a arribar als 2.501.409,21 euros”.

D’aquesta manera, segons les dues formacions, “el cost final per a la ciutadania podria arribar a superar els 4.700 milions d’euros”.

“No és acceptable que una empresa que ha construït amb risc sísmic sense tenir en compte els informes que alertaven d’aquest risc no assumeixi cap tipus de responsabilitat”, sostenen, i que a més “se li reconegui l’extinció de la concessió i de la indemnització sense la deguda auditoria i els estudis de diligència professional”.

Per tant, segons la petició, “la ciutadania té dret a tenir a la seva disposició una explicació transparent i creïble dels inexplicables errors evidenciats a partir de l’absència de documentació” per “poder determinar les responsabilitats que van derivar del procés del projecte Castor i evitar que es puguin repetir en el futur”.