Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Iceta deixa clars els “límits” de la taula de diàleg: ni amnistia, ni autodeterminació

|

- Publicitat -

Sense sorpreses a la capital del Regne espanyol. El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha assegurat que el govern espanyol vol practicar el diàleg “fins a les últimes conseqüències” amb el nou executiu català però ha deixat clar el seu rebuig a l’autodeterminació i a l’amnistia. Així ho ha expressat en el marc d’una interpel·lació al Congrés de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que li ha preguntat sobre el full de ruta per a Catalunya. Així mateix, la diputada anticapitalista l’ha instat a estar “al servei” del seu poble: “Si volen ser part de la solució posin les urnes i facin una llei d’amnistia”, ha defensat Vehí. Iceta ha emmarcat l’autodeterminació només per a situacions de tipus colonial i ha situat l’amnistia exclusivament per a canvis de règim.

Iceta ha assegurat que el full de ruta del govern espanyol és el diàleg i que si aquest és sincer “no es poden marcar límits”. Però alhora ha volgut deixar clara quina és la posició de l’executiu de Pedro Sánchez. “No creiem en el dret a l’autodeterminació i la nostra Constitució prohibeix indults de caràcter general. L’amnistia només és aplicable en moments excepcionals de canvi de règim com va passar el ’77 i no creiem que sigui plantejable ara”, ha argumentat el ministre i primer secretari del PSC.

Publicitat

Pel que fa a l’autodeterminació, Iceta ha citat una resolució de les Nacions Unides de l’any ’70 en què s’emmarca aquest dret per resoldre situacions de tipus colonial. I ha afegit que no és el cas de Catalunya. Al seu torn, la diputada Vehí ha replicat que les concepcions han canviat i que ara es reconeix el dret a l’autodeterminació en funció de les voluntats de la majoria. I ha posat Escòcia com a exemple.

Et pot interessar  ERC i PSOE decideixen aparcar la taula de negociació de governs fins després del 12-M i el 9-J

Segons Iceta, no es pot confondre el diàleg amb que et donin la raó i davant la petició de referèndum “que suposa una ruptura”, ha defensat que es pugui votar sobre un acord. Així mateix, ha avisat que fora de la llei no hi ha camí i ha reiterat la seva aposta pel diàleg per acostar-se a una solució. En aquest sentit, ha afegit que no arribarà de forma “màgica” d’un dia per l’altre. “Veiem què passa i després jutgi”, ha dit fent referència a l’escepticisme sobre el diàleg expressat per la diputada de la CUP.

Per la seva banda, Vehí ha defensat que el poble català ha votat en diferents ocasions a favor d’un referèndum i una amnistia com demostra també el 52% dels vots del 14-F. I ha preguntat insistentment a Iceta quina és la seva proposta de diàleg. “Som partidaris del diàleg però no ens serveix el límit de la Constitució perquè, segons el PSOE, no permet el referèndum i l’amnistia. I si no hi ha ni una cosa ni l’altra, això no és diàleg”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut