Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Els comuns proposaran Joan Carles Gallego com a president del Parlament

|

- Publicitat -

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat que proposaran Joan Carles Gallego com a president de de la cambra catalana. En una entrevista a ‘Catalunya Ràdio’, Albiach ha elogiat el caràcter dialogant de l’exdirigient de CCOO i la seva capacitat de “superar blocs”. Els comuns se sumen a la CUP, que també ha posat sobre la taula la possibilitat de presidir el Parlament per defensar la sobirania de la cambra davant el Tribunal Constitucional (TC). Albiach ha assegurat que si Gallego presidís la institució, es podria parlar “de tot”. I ha confirmat que els comuns votaran a favor de la proposta de resolució presentada pels independentistes perquè al Parlament es continuï votant sobre autodeterminació i monarquia.

Veien que encara no hi ha acord entre els partits independentistes de cara a la tretzena legislatura, els comuns han decidit fer el pas i posar sobre la taula que el número 2 de la seva candidatura, Joan Carles Gallego, sigui president del Parlament. Una proposta que se suma a la del PSC que aposta per Eva Granados; a la de la CUP, que sense posar cap nom també aspira a aquest càrrec; i a JxCat, que consideren que els hi correspon la presidència del Parlament segons els resultats del 14-F.

Publicitat

Albiach ha lloat la figura de Gallego i n’ha destacat el seu tarannà “conciliador i dialogant”. Així mateix, ha recordat que quan estava al capdavant de CCOO, el sindicat es va sumar al Pacte Nacional pel Referèndum. Albiach ha afegit que en els pròxims dies ho plantejaran formalment als partits amb qui estan negociant: ERC, CUP i PSC.

Et pot interessar  Albiach situa el PSC i ERC com a "principals aliats" d'un "govern progressista"

La presidenta dels comuns al Parlament ha assegurat que el seu grup votarà a favor de la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP per defensar que el Parlament es pugui parlar de tot, també d’autodeterminació i monarquia, com a resposta a la querella de la fiscalia contra part de la Mesa de la cambra. Preguntada pels motius pels quals els comuns no han signat la iniciativa juntament amb els independentistes, Albiach ha argumentat que el text ha de parlar de repressió contra el món in dependentista però també contra la dissidència que no és independentista.

Albiach ha insistit en demanar al PSC “generositat amb el país” i permetre un govern d’ERC i comuns amb el suport extern dels socialistes catalans. Es tracta, segons la dirigent d’En Comú Podem, de fer una fórmula similar a la del Congrés però amb els actors canviats. Pel que fa a les possibilitats que aquesta proposta prosperi, Albiach ha dit que a Catalunya “moltes vegades s’espera a última hora” i que encara hi ha temps fins divendres 12 de març, la data límit per constituir el Parlament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut