Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Els comuns diuen que s’abstindran a totes les propostes com a “toc d’atenció” a la manca de lideratge del Govern

Cid afirmar que els comuns faran el que sigui per tenir un govern espanyol que sigui "bo pels catalans"

|

- Publicitat -

Els comuns han estat dels primers grups parlamentaris a prendre la paraula durant la tercera i última sessió del debat de política general que se celebra aquest divendres, 29 de setembre, al Parlament de Catalunya, i que promet ser de tot menys tranquil·la. El ple del Parlament votarà, punt per punt, les propostes de resolució (PR) presentades pels diferents grups parlamentaris, entre elles la proposta conjunta d’ERC i Junts per condicionar la investidura espanyola a “treballar per fer efectives les condicions” d’un referèndum. Així, els comuns ja han avançat que s’abstindran en la votació de totes les propostes, un gest que ells tradueixen com un “toc d’atenció” al Govern per la seva “manca de lideratge”.

Bona part de la intervenció dels comuns s’ha centrat a criticar la gestió del Govern, especialment aquest darrer any, durant el qual ERC ha governat en minoria i, a més, en solitari. El diputat dels comuns David Cid no ha dubtat a l’hora de criticar que l’executiu actual és un “govern de tràmit”: “En aquest debat el president Aragonès tenia tres oportunitats per demostrar que no estàvem davant un govern de tràmit. El debat de política general, complir l’acord de pressupostos de 2023 i la tercera, negociar els pressupostos de 2024; ja avancem que la primera no l’ha aconseguit”.

Publicitat

Cid ha criticat que “el Govern no sap on va, només té un rumb fixat en acabar la legislatura“, i que les seves polítiques “no arriben o arriben tard i malament”, tot instant-lo a “prioritzar”. Al mateix temps, el diputat els ha donat peixet assegurant que sap que el “govern treballa molt i s’hi esforça”.

Et pot interessar  Albiach insisteix que els vots dels comuns "no serviran per fer de Catalunya el casino més gran d'Europa"

La situació s’ha complicat amb la proposta dels partits independentistes de condicionar la investidura espanyola a negociar les bases d’un referèndum, ja que arriba  just després que s’hagi engegat de nou el calendari electoral espanyol, arran del fracàs del lamentable debat d’investidura del candidat popular Alberto Núñez Feijóo, i hagi despertat de nou la necessitat del PSOE i Sumar per pactar amb els sobiranistes catalans i, així, garantir de nou el “govern més progressista de la història”. Els comuns han intentat ficar la por al cos dels partits catalans recordant que “no és el mateix un govern espanyol entre PP i Vox que un del PSOE amb Podemos”, però que, així i tot, no demanaran a ningú “que voti gratis la investidura de Pedro Sánchez”.

El diputat dels comuns David Cid ha afirmat que el seu partit farà el que sigui per tenir un govern espanyol que sigui bo pels catalans. “Catalunya necessita victòries com la del català al Congrés i l’amnistia, que serà una victòria” ha dit Cid, que en un acte desesperat ha tornat a apropar l’amnistia, després que ahir la presidenta del seu grup, Jéssica Albiach, la refredés completament.

Tanmateix, la proposta, com era d’esperar, no ha estat ben rebuda pel PSC i els comuns. Els socialistes ja avançaven ahir que rebutjarien totes les propostes relacionades amb l’amnistia, tot i que aquesta és una de les principals qüestions a abordar en la negociació per a la investidura del candidat socialista Pedro Sánchez; aquest matí, i després de l’acord al qual han arribat els independentistes, el PSC ha refermat encara més la seva negativa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut