Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El fracàs anunciat de Feijóo es materialitza: obté el suport de 172 diputats i perd la primera ronda del ple d’investidura

Amb la votació d'aquest dimecres s'engega el calendari electoral i s'obre el termini de dos mesos, fins al 27 de novembre, per a una nova investidura

|

- Publicitat -

La investidura de Feijóo ha fracassat, tal com s’esperava que passaria, ja que el líder popular ha estat incapaç de reunir els suports necessaris per superar el debat. La primera votació, que se celebrava aquest dimecres i la qual requeria majoria absoluta per a Feijóo, ha resultat amb els 172 vots a favor que ja tenia garantits quan el rei espanyol Felip VI va encarregar la investidura a Feijóo, quatre per sota dels 176 necessaris. Feijóo ha rebut els suports del PP, Vox, UPN i Coalició Canària, mentre que el PSOE, Podem, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG, que sumen un total de 176 diputats, han votat en contra.

Així, el Congrés posa punt final a un debat que tenia el resultat anunciat. El debat, tanmateix, continuarà el pròxim divendres, 29 de setembre, quan després d’una sèrie d’intervencions breus (10 minuts pel candidat, i 5 minuts per grup) tindrà lloc la segona votació, la qual requereix una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. No obstant això, i tret de sorpresa, Feijóo es quedarà amb els mateixos 172 vots.

Publicitat

Amb la votació d’aquest dimecres s’engega el calendari electoral, ja que a partir del moment en què s’ha anunciat el resultat, s’obre el termini de dos mesos, fins al 27 de novembre, per a una nova investidura. En cas que s’arribi a aquesta data sense un nou president, es convocaran automàticament eleccions pel 14 de gener.

La Moncloa preveu que el rei Felip VI convocarà per la setmana que ve una nova ronda de contactes, que previsiblement tindrà com a resultat l’encàrrec de Felip VI a Pedro Sánchez perquè formi govern, així com la fixació d’una data. Tot i que aquesta encara no està establerta, segons l’encaix del calendari, i tenint en compte que la princesa Leonor jurarà la Constitució al Congrés el 31 d’octubre, la investidura podria tenir lloc la penúltima setmana de novembre.

El debat d’investidura d’aquesta setmana ha estat tens, tenint en compte les converses ja obertes entre els partits independentistes i el PSOE i Sumar. El líder del PP ha aprofitat el debat per plantejar els eixos de la seva oposició a una eventual legislatura de Pedro Sánchez o de la campanya del PP en cas de noves eleccions, centrant bona part dels seus discursos també a carregar contra l’amnistia que reclamen ERC i Junts.

Et pot interessar  Feijóo acusa Sánchez de no condemnar amb prou "rapidesa i contundència" l'atac d'Iran: "Ha estat l'últim"

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, no ha participat en la sessió, i ha deixat la rèplica en mans de l’exalcalde socialista de Valladolid, Oscar Puente. Els socialistes han justificat la maniobra al·legant la necessitat d’escenificar les contradiccions de Feijóo que, com Puente, no pot optar a governar tot i haver guanyat les últimes eleccions, L’exalcalde va fer un discurs dur i va advertir Feijóo que no trobarà “desertors” al PSOE per sumar els quatre vots que necessita.

ERC i Junts, pel seu cantó, van reivindicar el referèndum d’autodeterminació en intervencions en català, ara que l’ús de la llengua està regulat al Congrés i fer-la servir no implica expulsions o represàlies. Rufián va recordar al PP que el “primer beneficiat” de l’amnistia serà l’Estat, i Nogueras va advertir Sánchez que encara no existeixen les condicions per a un “acord històric” que desbloquegi la legislatura. Aquest dimecres el PNB i Bildu han expressat també la seva oposició a Feijóo. La portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha reclamat “valentia, prudència i ambició” a les forces que poden permetre un govern progressista. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, li ha retret que no sigui un “home d’Estat” perquè planteja la resolució del conflicte des de l’òptica purament judicial i no té projecte per a la “realitat nacional basca i catalana”.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va fer com Sánchez i no va prendre la paraula, deixant les rèpliques a la seva portaveu, Marta Lois, i a la dels comuns i el PCE, Aina Vidal i Enrique Santiago. No hi va haver espai per a Podem.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut