Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Gobierno demana “generositat” a ERC

|

- Publicitat -

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dijous que el seu executiu està disposat a “reprendre” la taula de diàleg amb la Generalitat. L’executiu, ha dit, “no té cap inconvenient” en celebrar-la a mitjans de setembre, i “ara toca que els gabinets de Sánchez i Torra posin data”.

En tot cas ha advertit que el seu govern té una posició “clara” en contra de l’autodeterminació, i per tant “l’important” és parlar de les qüestions “on es pot avançar”. També ha demanat “generositat” a ERC i la resta de partits perquè participin a la negociació de pressupostos sense “vetos creuats”. Segons Montero, el govern espanyol té plena “disponibilitat” per obrir la negociació i no veu incompatibles ERC i Cs.

Publicitat

Montero ha fet aquestes manifestacions després de la reunió que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que ha tingut lloc a La Moncloa durant una hora i 45 minuts.

Segons Montero, la reunió amb Rufián “ha sigut positiva i productiva” i ha tingut lloc en un clima de “cordialitat i normalitat” on s’han abordat matèries “importants” i també “les qüestions que ERC volia plantejar al govern”.

Sánchez ha transmès a Rufián la necessitat d’aprovar els comptes del 2021 per donar resposta als reptes que planteja el coronavirus. “Se li ha traslladat la importància d’uns pressupostos inèdits per a un moment inèdit”, ha dit.

Per això li ha demanat que aparqui “les diferènies ideològiques” i aposti per allò “que ens uneix” com les transformacions necessàries que es poden desenvolupar amb un “volum important de recursos” gràcies als fons europeus.

Montero ha recordat que ERC comparteix l’agenda “progressista” del govern i cal “que aquests pressupostos comptin amb el màxim suport possible” davant altres formacions “que no tenen altre objectiu que destruir”.

“Tan de bo que aquest diàleg fluid amb les formacions que van fer possible la investidura es pugui intensificar i arribem a un acord per a un projecte de pressupostos que disposi de tanta participació dels grups polítics com sigui possible”, ha dit.

Et pot interessar  El Govern creu que la Moncloa actua per "interessos electorals" en portar al TC la ILP per declarar la independència

Respecte a la reunió de Sánchez amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, Montero ha agraït que els nacionalistes bascos “com sempre” estiguin disposats a “seguir treballant en uns projectes de pressupostos que facin realitat els compromisos que es van comprometre al seu dia”.

“Disposat a convocat la taula de diàleg”

També han abordat el “diàleg” amb el Govern de la Generalitat, i segons Montero Sánchez ha insistit en la voluntat del seu executiu de “reprendre l’agenda del retrobament que es va acordar amb el govern de Catalunya”.

“Sánchez ha estat sempre disposat a convocar la taula de diàleg i es manté en aquesta disposició”, ha afirmat Montero, que ha assegurat que el seu govern no té “cap problema en reunir-se quan les agendes ho aconsellin” per “trobar una solució parlada i dialogada”.

Pel que fa a l’agenda, Montero ha afirmat que no veu “cap problema” enla petició d’ERC que la reunió es pugui produir a “mitjans de setembre”.

Montero ha afirmat que no considera que la reunió de la mesa de diàleg amb la Generalitat dificulti els acords amb Cs en pressupostos, perquè una cosa és el “diàleg” i una altra el “moment històric” que requereix dels pressupostos.

“Aquests no són uns pressupostos més, Espanya no pot desaprofitar l’oportunitat que s’ha treballat amb Brussel·les per disposar de 140.000 milions d’euros”, ha sentenciat en roda de premsa a La Moncloa.

Per aquest motiu ha demanat a tots els grups que “abandonin el marc mental” de les anteriors negociacions. “No es tracta d’elegir en termes clàssics, sinó de fer una crida general a totes les formacions polítiques”.

En tot cas, Rufián ha afirmat anteriorment que un hipotètic acord pressupostari del govern espanyol amb Cs seria “incompatible” amb una entesa amb ERC.

Segons Montero, els grups han d’entendre que aquests són uns pressupostos “progressistes però no excloents”. Per tant, ha dit, és possible fer uns pressupostos basats, ha dit, en la “generositat” de tothom.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut