Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Pimec i Foment qüestionen el tancament de bars i restaurants

Defensen que s’haurien d’haver pres mesures “més graduals”

Redacció 14/10/2020
Logos de Pimec i Foment del Treball

Les patronals catalanes s’han pronuciat sobre les noves mesures restrictives per aturar la pandèmia de la Covid-19

PIMEC
La patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya (Pimec) creu que les noves restriccions proposades pel Procicat són encertades per evitar l’expansió de la pandèmia, però qüestiona el tancament de bars i restaurants. En una entrevista a l’ACN, el president de l’organització, Josep González, ha defensat que les mesures haurien d’haver estat “més graduals” per evitar “dures conseqüències” al sector. Malgrat tot, González ha opinat que les mesures arriben “en el moment encertat” per evitar que la campanya de Nadal quedi tocada. “Ara és moment de prendre mesures, perquè és al Nadal on realment creix el consum”, ha comentat, tot afegint que cal “un equilibri” entre la contenció de la covid-19 i el creixement econòmic.

González no ha entrat a especificar en què haurien de consistir aquestes mesures graduals, però sí que ha advertit del perill que suposa un tancament sobtat pel sector. En relació amb aquest tema, el president de Pimec ha demanat que la imposició de restriccions vagi acompanyada de mesures econòmiques que permetin fer front a les pèrdues dels negocis.

En la mateixa línia s’ha expressat la presidenta de Pimec Turisme, Isabel Galobardes, qui ha reclamat “un pla de rescat” pel sector. “Si els ingressos que tenim són zero, els costos també han de ser molt similars a zero; no podem seguir vivint d’ERTO i de crèdits ICO que al final s’han de tornar”, ha comentat després de mantenir una reunió aquest dimecres amb el Govern.

Per altra banda, Galobardes ha defensat que el sector de la restauració “no és el culpable dels contagis” –ha subratllat que cap organisme ha publicat dades al voltant d’aquest aspecte- i ha afegit que el que cal és “una gran campanya de conscienciació” per evitar-los

Tot i les crítiques per part de la patronal, Pimec ha descartat portar les restriccions als tribunals, una acció que sí emprendran associacions com el Gremi de Restauració o Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM). En aquest sentit, González ha apuntat que la patronal “respectarà les decisions” que prenguin les diferents organitzacions sectorials i que, si fa falta, parlaran amb elles per si s’han de fer algunes reconsideracions.

FOMENT DEL TREBALL
Foment del Treball Nacional ha assegurat que la suspensió de l’activitat de bars i restaurants “agreuja” la crisi i podria “condemnar a la pobresa” a centenars de treballadors i empresaris autònoms. La patronal s’ha mostrat en contra de les mesures anunciades aquest dimecres pel Govern i les ha considerat “desproporcionades”. Per fer front a la pandèmia, la confederació ha reclamat centrar-se en els “principals focus de contagi” i no en els centres de treball, que compleixen la normativa i actuen de manera “responsable” per protegir la salut dels treballadors i clients.

Davant les noves limitacions en els aforaments i el consegüent perjudici en l’activitat i el consum, la patronal ha demanat noves ajudes econòmiques “compensatòries” pels sectors més afectats. La confederació ha assegurat que els centres de treball compleixen totes les mesures de protecció i higiene per evitar nous contagis i ha recordat que han implementat una nova organització de torns pels empleats i han invertit en materials i recursos per complir amb la normativa.

Per aquest motiu, Foment ha reclamat “prioritzar” l’atac a la pandèmia en els principals focus de contagi i no perjudicar “de nou a la difícil viabilitat” de les empreses. Segons les administracions, els principals focus es registren en la interacció social i l’àmbit familiar. Així mateix, la patronal ha apel·lat a la “responsabilitat personal” i ha proposat incrementar la informació ciutadana per “convidar” a una actitud “responsable i solidària”.

En qualsevol cas, la patronal ha defensat la necessitat d’implementar noves mesures extraordinàries per contenir el repunt de la pandèmia i ha ofert el seu suport i col·laboració a totes les administracions públiques i sectors econòmics. Així mateix, ha assegurat que els empresaris continuaran manifestant el seu compromís per contenir la propagació del virus i protegir la salut dels ciutadans.