Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

L’extrema dreta utilitza els negacionistes de la Covid-19 i provoca aldarulls i enfrontaments a Barcelona

Almenys dos detinguts en els aldarulls posteriors a la concentració a Barcelona contra les restriccions per la covid. Una noia ha resultat ferida al cap pel llançament d’una pedra

Redacció 30/10/2020
Una furgoneta dels Mossos baixa per Via Laietana al costat d'un patinet cremant, en els aldarulls després d'una concentració contra les restriccions per la segona onada de la covid-19. 30/10/2020 (Horitzontal)

Aldarulls, enfrontaments i càrregues entre contraris a les restriccions per la covid-19 i els Mossos a Barcelona

El centre de Barcelona ha estat escenari d’un seguit d’aldarulls i enfrontaments entre els participants d’una concentració de rebuig a les restriccions per la covid-19 i els Mossos d’Esquadra. L’acte ha començat cap a les sis de la tarda i segons la Guàrdia Urbana ha reunit unes 1.500 persones de signes molt diversos, persones amb negocis afectats per les restriccions, altres d’ideologia cupaire o també negacionistes de la covid. Durant tota l’hora han llançat petards, pots de fum i altres objectes, però cap a tres quarts alguns dels concentrats han començat a tirar objectes més contundents i tanques de seguretat. Ha estat aleshores quan els Mossos han carregat amb les furgonetes amb què custodiaven l’acte i l’han dissolt.

Hi ha hagut càrregues policials, llançament d’objectes i crema de mobiliari urbà i com a mínim una ferida

Els Mossos d’Esquadra han detingut fins al moment dues persones presumptament relacionades amb els aldarulls que hi ha hagut a la zona de la plaça de Sant Jaume després d’una concentració contra les restriccions per la covid. Segons explica la policia, quan se’ls ha identificat s’han resistit “activament” i han quedat detinguts per atemptat als agents de l’autoritat. En el marc d’aquests aldarulls s’han llançat objectes contundents i pots de fum contra la línia policial, hi ha hagut càrregues dels Mossos d’Esquadra i s’ha cremat mobiliari urbà, principalment contenidors. També hi ha hagut una noia ferida que ha rebut un cop de pedra al cap.

L’acte ha començat cap a les sis de la tarda i segons la Guàrdia Urbana ha reunit unes 1.500 persones de signes molt diversos, gent amb negocis afectats per les restriccions, altres d’ideologia cupaire o dels CDR o també negacionistes de la covid. Durant tota l’hora alguns dels concentrats han llançat petards, pots de fum i altres objectes, però cap a tres quarts alguns han començat a tirar objectes més contundents i tanques de seguretat. Ha estat aleshores quan els Mossos han carregat amb les furgonetes amb què custodiaven l’acte i l’han dissolt.

 

La policia ha dispersat els manifestants i n’ha arraconat alguns a l’entorn del carrer Jaume I. Molts, però, han fugit corrent cap a Via Laietana i pels carrers adjacents, i els Mossos han començat a perseguir-los amb les furgonetes.

 

Posteriorment, i segons han explicat els Mossos, els concentrats han fet barricades i han seguit llançant petards i pots de fum. També hi ha hagut mobiliari urbà cremat, principalment contenidors. Una noia ha resultat ferida per un cop de pedra al cap, i sembla que també ha sofert lesions un periodista.

 

Al carrer Jaume I alguns dels concentrats han fet una petita barricada amb blocs de pedres i han encès un foc. S’han repetit petites barricades amb jardineres al final del carrer. A Via Laietana han encès dos focs, un que ha cremat un patinet elèctric i, mes endavant, un contenidor.

 

Durant la concentració s’han cridat consignes com ara ‘llibertat’, ‘volem treballar’, ‘Govern dimissió’, ‘el pueblo unido jamas será vencido’, ‘a por ellos’ o ‘izquierda y derecha son la misma mierda’. Molts dels concentrats no duien mascareta o la duien mal posada.

 

Un cop s’ha dispersat la concentració han continuat els enfrontaments amb la policia als carrers adjacents a la plaça Sant Jaume. Els Mossos han explicat que han estat enfrontaments “violents” amb grups dispersos de persones, algunes encaputxades, que han fet llançaments “massius” a la línia policial.

 

A banda, a la plaça Urquinaona, com a conseqüència dels focs de mobiliari urbà, han caigut llums de Nadal.

La policia ha dispersat els manifestants i n’ha arraconat alguns a l’entorn del carrer Jaume I. Molts, però, han fugit corrent cap a Via Laietana, i els Mossos han començat a perseguir-los amb les furgonetes.

 

Posteriorment, i segons han explicat els Mossos d’Esquadra, els concentrats han fet barricades i han seguit llançant petards i pots de fum contra la línia policial. També hi ha hagut mobiliari urbà cremat, principalment contenidors. Una persona ha resultat ferida per un cop de pedra al cap.

 

Al carrer Jaume I alguns dels manifestants han fet una petita barricada amb blocs de pedres i han encès un foc. S’han repetit petites barricades amb jardineres al final del carrer. A Via Laietana han encès dos focs, un que ha cremat un patinet elèctric i, mes endavant, un contenidor.

 

Durant la concentració s’han cridat consignes com ara ‘llibertat’, ‘volem treballar’, ‘Govern dimissió’, ‘el pueblo unido jamas será vencido’, ‘a por ellos’ o ‘izquierda y derecha son la misma mierda’. Molts dels concentrats no duien mascareta o la duien mal posada.

 

Un cop s’ha dispersat la concentració han continuat els enfrontaments amb la policia als carrers adjacents a la plaça Sant Jaume, diversos dels quals s’han hagut de tallar al trànsit. Els Mossos han explicat que han estat enfrontaments “violents” amb grups dispersos de persones, algunes encaputxades, que han fet llançaments “massius” a la línia policial.

 

A banda, a la plaça Urquinaona, com a conseqüència dels focs de mobiliari urbà, han caigut llums de Nadal.