Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

La premsa al servei de l’extrema dreta es queda amb un pam de nas amb la resposta de Mireia Vehí

La resposta de la diputada de la CUP ha posat en dubte la reputació del “periodista” que ja ha estat sentenciant per mentir

Redacció
Redacció 20/10/2021

La diputada de la CUP a les Corts Generals al Congreso, Mireia Vehí, s’ha sumat a l’estratègia que va iniciar el diputat d’ERC, Gabriel Rufián, per fer front a l’extrema dreta. Els fets van succeir ahir 19 d’octubre quan en la roda de premsa el “periodista” Javier Negre, sentenciat per inventar-se una entrevista i mentir en titulars, va haver de pintar-se a l’oli la resposta de Vehí i Rufián a les preguntes tendencioses que va plantejar.

El “periodista” d’EDA TV, un mitjà del canal ultradretà “Estado de Alerta”, i que és conegut per simpatitzar amb Vox, un dels partits més “nostàlgics” de l’hemicicle va demanar una resposta al fet que el sindicat majoritari dels Mossos acusi la CUP de “destruir la seguretat a Catalunya i segrestar la Generalitat”. En primer lloc, Negre no va afirmar quin sindicat ho havia dit, ni va citar cap font sobre d’on havia extret la pregunta que permetés contrastar la veracitat de les dades.

En el cas que fos una notícia certa, el posicionament que esculli fer el Govern forma part del joc polític, i l’ha d’acceptar, ja que no va en contra del programa electoral que conformen els partits que estan en el Govern i també caldria preguntar-se si Mossos d’Esquadra poden influir en política sense afectar la separació de poders. Cal dir també que la CUP no forma part de l’executiu català, per tant, en qualsevol cas hauria de plantejar la pregunta a algun representant del Govern.

Vehí, es va berenar a Negre amb una resposta senzilla però efectiva: “Nosaltres no respondrem a l’extrema dreta”. La diputada de la CUP ha subratllat que s’hauria de posar l’accent en per què hi ha aquest periodista al Congreso, ja que hi ha molts altres professionals que fan un millor tractament de la informació que no poden accedir, precisament pel preu de l’acreditació. Vehí ha preguntat qui li paga l’acreditació a Negre, donant a entendre que en el “periodista”, en comptes d’exercir la professió, està al servei d’una ideologia i que està disposat a mentir obertament per fer propaganda.

El diputat d’ERC, Gabriel Rufián, va repetir el posicionament que havia tingut anteriorment i que va en consonància amb Vehí. Així, va dir-li que: “Amb tot el respecte cap a la seva persona, i cap als companys que porta de tant en tant aquí, no participem de bombolles mediàtiques de la ultradreta”.

De fet, no és la primera vegada que això succeeix, ja que Pablo Echenique també va negar-se a respondre a Negre, perquè “contestar a una notícia falsa és un problema de la democràcia, perquè quan les preguntes es basen en premisses falses, automàticament s’està donant categoria de veracitat a quelcom que és fals. Com que Ok Diario ha publicat moltes coses falses sobre Podemos, nosaltres també tenim una responsabilitat amb la ciutadania”.

Javier Negre ha quedat retratat, ja que de moment són tres els partits, un dels quals forma part del Gobierno i els altres dos no, que es neguen a respondre aquest mitjà. El “periodista” que ha estat sentenciat, precisament per publicar mentides falses, s’ha quedat amb un pam de nas en veure que ha hagut de girar cua amb les mans buides. Així doncs, aquesta estratègia d’oposició a l’extrema dreta sembla que dona resultat i evita que preguntes que tenen una veracitat discutible siguin considerades veritat, per plantejar-se en una roda de premsa institucional.