Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Ajornen la sentència dels ERO a Andalusia fins passat el 10-N

Afecta 21 exalts càrrecs de governs andalusos dirigits pel PSOE, entre ells referents històrics del socialisme com els expresidents de la Junta, Manuel Chaves i José Antonio Griñán

Redacció 29/10/2019
Susana Díaz, presidenta de la Junta d'Andalusia durant el cas dels ERO, amb Pedro Sánchez

La sentència del judici pels ERO d’Andalusia no es coneixerà fins després dels comicis espanyols del 10 de novembre, ja que el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia ha atorgat avui al magistrat ponent, José Antonio Calle Peña, un termini de 15 dies perquè s’acabi de redactar. Es tracta d’un cas relacionat amb la corrupció que va fer-se públic el 2011 i afecta 21 exalts càrrecs de governs andalusos dirigits pel PSOE, entre ells referents històrics del socialisme com els expresidents de la Junta, Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

A aquests càrrecs, la Fiscalia els acusa de participar en diferent grau en l’elaboració i execució d’un procediment específic per a facilitar les prejubilacions i accelerar els ajuts públics a empreses en crisi “totalment opac”, que es va constituir per eludir deliberadament el control de la intervenció general de la Junta i poder atorgar subvencions a empreses afins al PSOE. El Ministeri públic demana condemnes per malversació per 14 dels 21 exalts càrrecs encausats, i de prevaricació per a tots ells. Per a Chaves es reclamen 10 anys d’inhabilitació per prevaricació i, per a Griñán, sis de presó i 30 d’inhabilitació per malversació continuada i prevaricació.

Des de ‘Adelante Andalucía’ s’han qüestionat les presses perquè es coneguessin altres resolucions judicials, en al·lusió a la decisió del Tribunal Suprem sobre el Procés, i el retard en la publicació de la dels ERO.