Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Un documental reconstrueix la història i les passes de la bailaora barcelonina La Singla

ACN Màlaga – Antonia Singla, coneguda com La Singla, va ser una bailaora de flamenc sorda nascuda al Somorrostro de Barcelona a mitjans del segle XX i va tenir un […]

Agències 14/03/2023

ACN Màlaga – Antonia Singla, coneguda com La Singla, va ser una bailaora de flamenc sorda nascuda al Somorrostro de Barcelona a mitjans del segle XX i va tenir un gran èxit internacional. Fins que un dia quan estava en el seu moment més àlgid va desaparèixer totalment del mapa i mai més se’n va saber res. Ara, Paloma Zapata ha tirat endavant el documental ‘La Singla’, en el qual “tracta de reconstruir la història i els passos de la bailaora i visibilitzar la figura d’aquesta artista indescriptible”, explica Zapata en declaracions a l’ACN. El Festival Màlaga acull aquest dimecres l’estrena del film que reivindica la figura de l’artista.

Zapata durant molts anys ha fet vídeos musicals i sempre ha estat molt lligada al món de la música. De fet va dirigir un documental sobre Peret després d’haver-lo conegut. Mentre feia aquest documental rebuscant en l’arxiu de la família fotografies antigues en va trobar unes de La Singla. La seva imatge va impactar-la per la mirada que tenia alguna cosa misteriosa, i per la seva “bellesa estranya”. Després de veure uns vídeos on apareixia ballant, la directora preguntar-se com podia ser que mai havia sentit a parlar de La Sica.

Zapata tenia clar que no volia fer un documental biogràfic ni un documental sobre La Singla en la seva època posterior a l’èxit. La seva intenció era endinsar-se en una cerca perquè el misteri també formava part de la història de La Singla. Finalment, la pel·lícula està vehiculada i protagonitzada per una jove professora de flamenc i escriptora, l’Helena, que ha viscut sempre molt a prop del flamenc i descobreix en unes velles gravacions a Antonia Singla, i a partir d’allí fa una cerca per conèixer perquè va desaparèixer i si encara segueix viva. 

Zapata recorda que La Singla va tenir “un èxit internacional increïble”, però de cop va desaparèixer i “la pel·lícula tracta de reconstruir la seva història i les seves passes”. El seu representant li va perdre el rastre a finals dels 60. 

<strong>Bailaora sorda</strong>

La documentalista creu que el fet que l’artista fos sorda era un ingredient més per crear el seu art. De fet, ella marcava el pas i els músics eren els qui la seguien a ella. “A través de les vibracions o observant el guitarrista no perdia el compàs”, diu.

Més enllà de tot això, el documental tracta d’exposar altres realitats com per exemple que, en el cas de La Singla i d’altres artistes que comencen de molt petits, acaben esdevenint “objectes trencats”. Creu que exposar els nens en aquests mons significa mercantitlitnzar-los i fer-los treballar.

Zapata explica que la bailaora va tenir una depressió i va haver de deixar-ho després “d’una sèrie de circumstàncies relacionades amb el fet d’explotar aquesta nena i d’altres abusos”.

‘La Singla’ és una producció de la Fábrica naranja, Malandar Films i Inselfilm Produktion amb la participació de TV3. Destaca que entre els reptes hi havia el fet de tirar endavant una pel·lícula independent. “Vaig començar al 2019, l’he produït, dirigit i muntat jo i al final és una coproducció entre Catalunya, Andalusia i Alemanya”.