Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Sitges s’endinsa a un Carnaval d’inspiració veneciana amb l’arribada del Carnestoltes

ACN Sitges – El Carnaval ha esclatat a Sitges amb una gran festa d’inspiració veneciana per donar la benvinguda a Sa Majestat Operus Primus Carnestoltes. El rei, juntament amb la […]

Agències 16/02/2023

ACN Sitges – El Carnaval ha esclatat a Sitges amb una gran festa d’inspiració veneciana per donar la benvinguda a Sa Majestat Operus Primus Carnestoltes. El rei, juntament amb la recentment proclamada Reina del Carnaval, han estat els protagonistes d’una festa de l’Arribo que per primer cop ha unificat la presentació dels dos personatges i la lectura del predicot. L’espectacle ha estat marcat per coreografies multitudinàries, ritmes encomanadissos, molta llum i colors. Amb el seu sermó, el Carnestoltes ha fet un satíric i punyent repàs a l’actualitat municipal i ha pres el poder a l’alcaldessa Aurora Carbonell, que li ha cedit la vara per governar la vila fins Dimecres de Cendra. Durant els propers set dies, Sitges preveu rebre uns 300.000 visitants.

Com mana la tradició, Dijous Gras ha donat el tret d’inici al Carnaval de Sitges 2023. Enguany, les colles 1 2 3 i Brisa Tropical han capitanejat un Arribo que ha transformat la Fragata sitgetana en el Gran Teatre La Fenice de Venècia, incendiat fa quasi trenta anys. De les antigues cendres n’ha ressorgit Sa Majestat Carnestoltes, autodefinit com un “procònsol de la República del Sarau, diputat de la mandra i tastador suprem de Malvasia”, entre altres atributs.

Durant l’espectacle, marcat pels colors i les tradicionals màscares venecianes, han confluït la música clàssica i moderna amb diferents versions de cançons que anaven des de la mítica ‘Habanera’ de l’òpera Carmen fins a ‘Euphoria’ de Loreen o ‘Barcelona’ de Freddy Mercury. Precisament, l’exhibició buscava la contraposició dels valors de la música clàssica amb els de la moderna: harmonia, ritme i ordre enfront de la innovació, la llibertat i la llum. “Música moderna amb aires clàssics, i música clàssica amb aires moderns”, han proclamat els protagonistes de la funció.

Enmig de l’esclat de la festa, Sa Majestat s’ha trobat amb la Reina del Carnaval i junts han proclamat l’inici del Carnaval. “Sitges, voleu passar-ho bé? Doncs que soni Sitges Carnaval!”, ha declamat Sa Majestat al final del tradicional Predicot. Per la seva banda, la Reina ha intervingut amb un to més reivindicatiu: “Poseu-vos una màscara i ompliu els carrers, però, sobretot, que totes les reines d’aquest poble surtin al carrer i tornin a casa segures, i no valentes”.

Amb l’Arribo d’aquest Dijous Gras, Sitges estrena una setmana marcada per la bogeria, els excessos i despropòsits. Aquest mateix vespre, les principals entitats celebraran les respectives xatonades, on esperaran la visita del Carnestoltes i la Reina, que demà divendres tindran una agenda intensa amb visites a tots els centres educatius.

El programa d’actes agafa embranzida dissabte, amb la cursa de disfressats, el Ball del Fardo, una gran festa de percussió i l’espectacle Carrusel. De fet, un dels propòsits de l’Ajuntament ha estat reforçar la programació de dissabte per oferir activitats als milers de visitants que acostumen a visitar la vila durant aquesta jornada.

Diumenge arribaran les primeres grans rues de carrosses, amb el recorregut infantil a les 12 h i la gran rua de la Disbauxa al vespre, on s’esperen més de 40 carrosses i més de 2.000 participants. Dues desfilades que es repetiran dimarts, amb l’Extermini, on es cremaran els darrers cartutxos de festa abans de Dimecres de Cendra i la celebració de l’Enterrament.

<strong>Ampli dispositiu de seguretat</strong>

Amb les restriccions per la pandèmia ja llunyanes, enguany el Carnaval de Sitges desplega un dispositiu de seguretat de màxims, ja que no es descarta superar els habituals 300.000 visitants que s’acostaven a la vila abans de la pandèmia. L’operatiu compta amb més de 1.100 efectius. Hi participen Mossos d’Esquadra, Policia Local, Bombers de la Generalitat, SEM, Creu Roja Protecció Civil i agents d’empreses de seguretat privada.

Un dels aspectes que s’ha reforçat enguany en el marc del dispositiu de seguretat és la prevenció i atenció a les agressions LGTB-fòbiques, “una preocupació evident”, segons l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell. Així, els punts liles compten aquesta vegada amb personal format en aquest aspecte.

Tot i que el desplegament de seguretat es focalitza al centre, aquest any diumenge hi ha organitzada una festa a la zona d’Aiguadolç, a un dels extrems de la vila, adreçada especialment a alguns participants en les carrosses. Es preveu un reforç policial en aquest barri, especialment en el recorregut que l’uneix amb el centre.