Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

SCC demana que ERC i Junts deixin de “foragitar” inversions estrangeres després de l’aturada de l’ampliació del Prat

ACN Lleida.-Societat Civil Catalana (SCC) considera “impresentable” l’aturada de l’ampliació de l’aeroport del Prat i demana a ERC i Junts per Catalunya deixin de “foragitar” inversions estrangeres. El president de […]

Avatar
Agències 09/09/2021

ACN Lleida.-Societat Civil Catalana (SCC) considera “impresentable” l’aturada de l’ampliació de l’aeroport del Prat i demana a ERC i Junts per Catalunya deixin de “foragitar” inversions estrangeres. El president de SCC, Fernando Sánchez Costa, ha reclamat al Govern que “deixin de jugar a jocs de nens” i que es pensi en “la reconstrucció de Catalunya i el retrobament entre catalans”. Ho ha dit a Lleida, durant la presentació, juntament amb l’Associació d’Historiadors de Catalunya, d’un documental que explica, segons SCC, “la veritable història de la Diada” i no “la història romàntica que alguns han construït”. Abans de l’acte, una desena de persones convocades per la plataforma Lleida Antifeixista s’han concentrat contra aquest acte organitzat al Roser.

El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, lamenta que “fa 10 anys que estem barallant-nos entre nosaltres i aquesta constant confusió del Govern de la Generalitat ha fet que aquesta inversió importantíssima que havia de dur llocs de treball i oportunitats amb l’ampliació del Prat es perdi”.És per fets com aquest, diu que cal que Catalunya es retrobi amb els seus valors històrics, ha dit. “Catalunya s’ha de retrobar amb la seva veritable història i no amb la història romàntica que alguns han construït”, ha dit en referència a la Diada. Amb motiu de la presentació del documental, Sánchez ha posat en valor la importància d’elaborar aquest document. “És interessant recordar que el que va passar el 1714 va ser un enfrontament entre dos models d’Espanya que es retroben en la Constitució del 78 i per tant és un tresor que hem de posar en valor”, ha dit.Per la seva banda, el president d’Historiadors de Catalunya, Óscar Uceda, explica que en el documental ‘La Diada: una història crítica’ hi han participat nou historiadors i arqueòlegs de diverses universitats catalanes. En aquest sentit, destaca que el treball parla des d’un punt de vista “desconegut” de la Diada. Per exemple, afegeix es dona a conèixer que el Fossar de les Moreres “és un mite” i que l’arqueologia ha demostrat que no hi ha cap fossa allà” o que al Roser no hi va haver 4 morts sinó 700. “Es dona molta informació que ajuda a comprendre que la visió actual de la Diada és una construcció i que no està fonamentada en una visió històrica i acadèmica”.