Edició 2149

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 13 de juny del 2024
Edició 2149

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 13 de juny del 2024

Pilar Codony explora la dicotomia entre animalitat i humanitat a la novel·la ‘Distòcia’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Pilar Codony explora la dicotomia entre animalitat i humanitat a ‘Distòcia’ (L’Altra Editorial), novel·la guanyadora del Premi Documenta 2021. L’autora reflexiona sobre aquesta dicotomia a través de la maternitat i de la Goja, una dona embarassada que es qüestiona la seva vida a partir d’aquest moment. “La maternitat és un punt de trobada amb els animals inqüestionable”, ha manifestat Codony. Al llibre hi tenen cabuda una història d’amor entre dues vaques, així com històries d’orenetes, d’una ovella babaua o un gat.

‘Distòcia’ és una història d’amor entre dues vaques i la història d’uns quants parts complicats, i de maternitats doloroses. És la història de la Goja, la de la Isabel, que es va sentir atrapada en un món rural que no era com s’havia imaginat, i la història d’en Lamine, i de la Montse, i de dos germans que fan formatges. També és la història de les orenetes que tornen any rere any, d’una ovella babaua que té ganes de jugar, d’un gat que sap com absentar-se i d’un vedell, un gos pastor i un gall manyac.

Publicitat

La primera idea de Codony era escriure sobre animals i aproximar-se a ells lluny de l’esfera humana. Però se’n va adonar que això era impossible perquè “la mirada que tenim sobre ells és subjectiva”. Posteriorment, va aparèixer el tema complex de la maternitat i és un punt de trobada amb els animals inqüestionable, ha defensat.

“La maternitat em servia per parlar d’aquest reconeixement amb les bèsties i per confrontar la dicotomia, que vol ser l’eix del llibre, de la ment i el cos, entre raó i instint, entre humanitat i animalitat”, ha indicat. Quan la Goja es queda embassada, el seu cos se li imposa i canvia la relació tant amb les persones que l’envolten com amb la naturalesa i amb ella mateixa.

Codony ha admès que el llibre retrata les relacions que hi ha entre els animals. Posa com exemple la història d’amor “fantasiosa” entre dues vaques. “Les vaques tenen vincles forts entre elles”, ha explicat.

Premi Documenta

El jurat del Premi Documenta, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Albert Forns, Josep Cots i Eugènia Broggi i reunit a Barcelona va decidir premiar per “insòlita unanimitat” la novel·la per ara titulada ‘Distòcia’.

El jurat del guardó va destacar que l’obra guanyadora destaca “pel ventall de personatges complexos i vivíssims que presenta, per la mirada íntima i valenta sobre l’avortament i la maternitat, per la representació del dia a dia en una granja de vaques i ovelles i d’un món rural molt arran de terra”. Així mateix, va destacar sobretot que la novel·la “fuig de populismes literaris i llocs comuns, per l’autenticitat del relat i per una escriptura àgil, molt llegidora, i una llengua genuïna, entenedora i naturalíssima, lluny d’artificis i pirotècnies embafadores”.

L’autora

Codony és veterinària d’animals de granja, sobretot vedells. Com ha explicat l’Altra Editorial va treballar amb vaques de llet una bona temporada, per això li va ser fàcil ambientar la novel·la en una granja de vaques de llet. És natural de Banyoles i viu en un poble molt petit del Pla de l’Estany, en un mas on també hi té animals.

L’autora ha declarat que li agrada molt escriure i ha negat que escriure sigui cap teràpia ni cap exorcisme, sinó que s’ho passa bé fent-ho. “Visc literalment en una furgoneta moltes hores al dia perquè vaig per les granges”, ha apuntat. Ha recordat que anava amb una gravadora per recordar les idees que tenia quan viatjava en furgoneta.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió