Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Mas Guix lamenta que l’aprovació dels pressupostos arribi amb mesos de retard i garanteix que l’execució superarà el 90%

ACN Barcelona – La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha celebrat que aquest divendres el Parlament doni llum verda als pressupostos pel 2023, però ha lamentat que l’aprovació arribi amb […]

Agències 10/03/2023

ACN Barcelona – La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha celebrat que aquest divendres el Parlament doni llum verda als pressupostos pel 2023, però ha lamentat que l’aprovació arribi amb dos mesos de retard. Mas Guix ha assegurat que això obligarà al Govern a “ser encara més exigent” per fer efectius els comptes i s’ha compromès a que l’execució pressupostària superi el 90%. Tot i que els pressupostos pel 2023 no compten amb el suport de Junts ni la CUP, la consellera d’Economia ha confiat que en un futur podrà arribar a “consensos” amb aquests partits i els ha instat a mantenir una “negociació sincera”. “Amb aquests pressupostos guanya tot el país i la Catalunya sencera”, ha sentenciat Mas Guix.

Malgrat els comptes no han tingut el vot favorable de Junts ni la CUP, segons Mas Guix els pressupostos demostren que l’independentisme té una “vocació inequívoca d’arribar a pactes i fer avançar el país”. “Pensem fermament que aquest és el camí per enfortir la base independentista, ser útils a la ciutadania”, ha verbalitzat la consellera, que ha recordat que són els tercers pressupostos que s’han aprovat en els últims quatre anys. Així mateix, la titular d’Economia ha avisat a Junts i CUP. “El parlamentarisme no ha d’implicar una funció de control al Govern, que també, sinó també ha de ser una via per incidir en les polítiques”, ha dit.

Sobre l’execució pressupostària, ha assegurat que “sistemàticament” se situa en un percentatge superior al 90% i ha respost així als grups que ho han qüestionat. “L’objectiu que ens fixem és, fins i tot, millorar aquest percentatge d’execució”, ha afegit la consellera, que ha apuntat que es tracta d’un “repte” en un context “d’incertesa”.

<strong>Uns pressupostos “centrats en enfortir” els serveis públics</strong>

En un pla més econòmic, Mas Guix ha afirmat que els comptes estan “centrats en enfortir” els serveis públics i ha recordat que contenen una despesa rècord de 41.025 milions d’euros, gràcies també als fons Next Generation. Es tracta d’un increment del 7,6% respecte dels pressupostos de l’any passat i suposa el creixement més elevat dels últims 17 anys. La consellera ha remarcat que aquests recursos no s’haurien pogut incloure si hi hagués hagut una pròrroga pressupostària.

Malgrat tot, ha lamentat que els comptes estiguin “condicionats per un dèficit fiscal crònic que pateix Catalunya” per part del govern espanyol. “Limita fortament la capacitat de despesa i de gestió de la Generalitat”, ha dit Mas Guix, que ha aprofitat per criticar el model de finançament de l’Estat titllant-lo “d’obsolet i arbitrari”.

Pel que fa a partides concretes, durant la seva intervenció al Parlament la consellera ha destacat els 846 milions d’euros destinats a inversions educatives i sanitàries; els 586 milions d’euros per inversions en infraestructures viàries i ferroviàries; els 402 milions d’euros de la partida d’habitatge; o els 680 milions d’euros reservats en el marc del Pacte Nacional per la Indústria. A més, també ha recordat que gràcies als comptes s’actualitzarà l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que pujarà un 8%.

“Avui Catalunya tindrà pressupostos, i aquesta és una gran notícia pel conjunt del país i especialment en moments exigents on hi ha grans reptes i grans oportunitats”, ha afirmat Mas Guix.